Friday, April 17, 2015

Tips memilih Taska...

Sebelum ni kita bezakan taska dan pengasuh kan....jom kita dapatkan tips macam mana nak dapatkan taska yang terbaik untuk anak-anak...

Sekarang kita sedia maklum macam-macam jenis taska yang wujud sekarang...yang jenis sambil lewa ada....yang jenis mahal je lebih tapi servis biasa-biasa....yang jenis buat untuk puaskan hati pelanggan...semua keputusan ada ditangan parents tu sendiri...macam aku....ni aku cakap kalau aku la ye....dulu masa lepas aku frust dengan pengasuh alisya...aku cuba mencari taska yang terbaik dan harga yang agak berpatutan...maklum la orang kata memula nak mulakan hidup berkeluarga masih tak ada pengalaman nak control financial dengan baik...masih tak tau nak buat budget bulanan yang terbaik masa tu....so dalam kepala masa tu nak taska yang murah tapi servis tiptop...suntuk gak akal aku time tu...tak fikir mendalam yang sebenarnya aku nak kerah tenaga orang untuk menjaga anak aku dengan baik....

bagi aku tak adil untuk kita judge taska tu cekik duit parents bila dia caj memahal...memang secara dasarnya nampak mahal dan membebankan parents tu sendiri...tapi sedar kah kita anak kita tu lebih bernilai dari wang ringgit yang kita peruntukan untuk anak....memang kita ada komitmen lain..ada nak bayar rumah...kereta....utilities bil dan macam-macam lagi....plus sekali expenses untuk anak kita sendiri dan keperluan diri...sekarang ni keperluan hidup sangat mendesak dan kita pun memang tersepit dengan tuntutan hidup....

Kita ada pilihan samada nak tempatkan anak kita ditempat yang agak murah dan berpatutan bagi kita...tapi kita pernah kaji tak macam mana anak kita dijaga...siapa yang akan jaga...pemakanan dia...cara penjagaan dia...pernah tak kita fikirkan benda tu....die tidur atas apa...dia makan berapa kali sehari...banyak mana anak kita boleh makan??????? banyak kan tanda soal kalau masuk bab anak ni....sebelum kita pilih taska better la kita buat checklist untuk dapatkan taska yang terbaik untuk anak-anak kita....


Teacher/Pengasuh

Kita kena tengok jumlah teacher yang ada...sapa yang akan jadi care taker...sapa yang akan jadi main role untuk jaga anak-anak kita...kadang ada setengah taska just tangkap muat amik pekerja...amik yang jenis budak-budak yang baru habis SPM...yang cuma nak isi masa lapang...budak muda darah pun confirm tengah panas...sabar tu agak kurang...unless memang diaorg jenis sabar dan sayangkan anak-anak...suka pada budak-budak...baru datang ikhlasnye dalam jaga anak-anak kita....kalau jenis yang just nak isi masa lapang...nak carik duit poket...memang susah nak ikhlas dalam handle anak-anak...kita boleh nampak kot cara diaorg handle anak-anak kita terpaksa atau memang nak galas tugas tu dengan penuh rasa kasih dan tanggungjawab....jaga budak ni bukan kerja mudah sebenarnya...kita kena banyak sabar...sedangkan kita sendiri kat rumah senang stress bila anak-anak buat hal....tu baru 3 orang anak macam aku lah contohnya....silap haribulan memang boleh meletop...ini kan pulak teacher-teacher ni kan....tu pentingnya kita tengok samada teacher-teacher ni ada tak early childhood education...at least kalau dengan adanya sedikit ilmu mengenai dunia kanak-kanak diaorg inshaAllah dapat handle and tackle emosi anak-anak...dan diaorg pun dapat control perasaan diaorg....anak-anak pun tak trauma nak pergi taska...takut jugak ada jenis yang suka memekik kat anak-anak..ugut yang bukan-bukan...beri denda yang agak melampau...sampai budak-budak fobia nak jejak kaki ke taska.... aku sendiri berpengalaman berhadapan dengan situasi tegang bila terpaksa berhadapan dengan teacher-teacher yang tangkap muat ni...kadang-kadang masa kita amik anak muka diaorg memang agak menyakitkan hati...buat muka bila kita complain and tanya aktiviti anak-anak...
Bilangan teacher pun main peranan...bila satu kelas atau bilik tu dimasukkan ramai anak-anak cthnya dalam 10-15 orang satu bilik....tu pack sangat dah rasanya....untuk umur 1-2 tahun sepatutnya setiap teacher sepatutnya menjaga paling ramai 5 orang...sebenarnya 4org tu pun agak kelam kabut untuk diaorg handle anak-anak....so at least dalam class tu patut ada 2 teacher dan 1 care taker yang membantu atau backup teacher 2 org tu....bila dalam situasi tegang anak-anak serentak buat perangai molek...buat pesta nangis berjemaah dan tak mau lepas...at least ada teacher yang dapat tenteramkan anak-anak yang ada....ada je kes yang mana anak-anak ni dibiarkan menangis sampai tertidur dek teacher tak cukup tangan untuk handle peel masing-masing.... so kat sini la pentingnya kita lihat bilangan teacher dan care taker yang akan berkerjasama menjaga anak-anak taska...

Keadaan Luaran dan Persekitaran...

Sebelum kita register anak-anak ke taska kita patut tengok persekitaran taska tu sendiri...bersih ke tak....serabut ke tak? kalau la taska tu macam tangkap muat je...asal ada je...perabut pun macam dah lusuh...kot ada mainan kat playground tu nampak macam lusuh...rak kasut pun macam nak roboh baik la kita fikir 2 kali untuk letakkan anak kita kat tempat gitu....paling penting kita kena tengok dapur dan toilet taska tu sendiri...tengok keadaan nya..ada setengah taska dapur tu dia biarkan open gitu...bahaya pada anak-anak takut diaorg boleh keluar masuk kan bahaya sebab dapur antara tempat yang ada banyak barang-barang bahaya...air-air panas untuk buat susu...pisau gunting pun bahaya kot anak-anak kita dapat capai....toilet pulak biar la bercuci..sebab nanti takut licin boleh bahayakan anak kita....kemalangan dalam toilet lebih kronik dari terjatuh tempat biasa....tengok jugak ada ke kolam atau baldi untuk takungan air dalam toilet tu....ada ciri-ciri keselamatan tak area toilet tu...takut anak kita masuk tanpa sedar dan main air tak ke bahaya tu....

Tempat tidur dan Makan

Ni pun penting jugak...kita tengok sekali tempat tidur dia macam mana....kat mana dia akan letakkan nak kita...diaorg nanti akan tidur atas apa? beralaskan apa???ada kes aku pergi tengok memang nak menitis air mata bila tengok anak-anak tidur bergelimpangan je atas lantai hanya berlapik kan toto nipis....bantal kepam...selimut pun ntah kemana...kipas ada satu je kat hall....so nasib-nasib le nak dapat angin kipas tu....kalau tak berpanas la anak kita tu tidur....kesian sangat...aku tak jadi masuk ke dalam masa tu sebab tengok anak-anak tengah lena sikit je lagi nak sampai ke muka pintu masa tu....aku terus keluar sebab tak sanggup...dalam kepala dah fikir macam-macam.....plus masa tu aku tengok teacher die lena sama....boleh imagine tak tengah teacher tu lena ada pulak budak lain yang terjaga dan buat projek diaorg....tanpa teacher sedar...nauzubillah....
tempat makan pun sama...tengok la dapur dia...tengok la equipment dia....semua tu penting....

Menu

Make sure taska tu ada tukang masak sendiri atau diaorg amik katering sendiri...menu tu biarlah balance dan tepat seperti yang diaorg sediakan...ade kes taska kawan aku...anak-anak dia makan salted mee katanya...mak dia ingatkan mee kuning ke apa kan...sekali anak dia tunjuk plastik maggie tu diaorg sediakan...memang amik jalan mudah sungguh kan...kalau diaorg ade katering sendiri...diaorg akan fixed order untuk sebulan dan agak terjamin la makanan anak-anak kita setiap hari....kalau diaorg nak masak sendiri maksudnya teacher yang sediakan makanan...diaorg akan sediakan mana ikut diaorg sempat...end up anak kita la makan asal ada je..khasiat semua ntah kemana...makan pulak bercatu....tu pun sedih...buatnya anak kita tu jenis kuat makan...nak mengunyah je...tu yang jadi kes bila parents amik je manjang complain lapar la apa la....parents pun bingit la telinga dengar....kalau dapat carik la taska yang mengamalkan free flow concept untuk sediakan makanan....maksudnya...setiap masa akan ada makanan...sentiasa ada backup dan makan tanpa ikut jadual yang ditentukan...anak-anak nak membesar selera diaorg memang susah nak jangka...so itu pentingnya free flow concept tu...makan tanpa berkira....

Pengurusan

Bab pengurusan pun penting jugak sebenarnya....kalau pengurusan asyik bertukar tangan atau yang jenis lepas tangan..umpama melepas batuk ditangga memang risau dan tak tenang hati dibuatnya...manakan tidak...kita sebagai parents kalau nak complain apa-apa mesti melalui pegurusan taska itu sendiri..sebab teacher hanya bertanggungjawab untuk menjaga anak-anak dan tak tau banyak bab pengurusan....bila pengurusan baik....kebajikan taska pun baik memang teacher sebagai staff pun tak kan berkira untuk terus berkhidmat dengan ikhlas dalam menjaga anak-anak...dalam masa sama kebajikan anak-anak pun penting...

Aktiviti Harian

Jangan lupa bab ni ye...kita kene tau setiap aktiviti anak-anak kita selama diaorg berada di taska....kalau boleh biar la ada sedikit aktiviti pembelajaran supaya diaorg tak rasa boring dan biar diaorg leka dengan aktiviti tanpa rasa sunyi...bila sunyi tu yang buat diaorg meragam dan teringat kat parents....kita jugak susah bila teacher call anak asyik menangis kan?..sebenarnya bagus untuk anak-anak kecil ni explore dunia pembelajaran ni sedari baby...sebabnya sekarang ni dunia pembelajaran agak mencabar..tak macam dulu...darjah satu pun ada lagi yang merangkak-rangkak membaca...sekarang ni budak 2-3 tahun dah laju baca ABC...kira 1-20 at least...dah kenal Alif Ba Ta...dah boleh hafal doa makan dan masuk tandas...haaa nampak tak bezanya kita dulu dengan anak-anak sekarang....bila adanya aktivit..anak-anak akan rasa happy bila disekolah...dapat belajar dan bermain dengan kawan-kawan....ni pun dalam sedar tak sedar anak-anak kita dah develop skill lain pulak...sosial skill diaorg dalam mingle bersama kawan-kawan dan berkomunikasi dapat terbentuk dengan baik dari diaorg kecil lagi...sifat toleransi...berkerjasama...berpasukan dapat dipupuk dengan aktiviti yang ada...InshaAllah anak-anak akan cepat dan lebih bijak bila berhadapan dengan orang luar...diaorg pun akan lebih berkeyakinan dan berani untuk mencuba sesuatu yang baru dan lebih mencabar....

Secara dasarnya...dengan tips kat atas...rasanya kalau kita congak...kita kira...kita amik pusing segala hal...memang wajar kita spend lebih pada taska dan penjagaan anak-anak...memang nampak tak ada relevan secara kasarnya kita tempatkan anak-anak kita ditempat yang begini sebab kita akan kata..kita dulu masa kecik pun tak sekolah..tak ada itu ini..masuk jugak Universiti...belajar jugak sampai oversea....kita perlu ingat...dulu lain dan sekarang lain....sekarang zaman yang sangat mencabar...anak-anak pantas berfikir...dan kalau kita terlambat tak mustahil anak-anak kita akan tercicir...invest la lebih pada penjagaan anak-anak...sebabnya diaorg tu harta yang sangat berharga dan tiada nilai yang dapat gantikan dengan diaorg....biarlah bayar lebih....asalkan anak selesa...kita berhutang masa dengan diaorg...kita berhutang perhatian dengan diaorg...memang selayaknya kita berikan anak-anak tempat yang mampu menggembirakan diaorg....dalam masa sama hati kita pun tenang seharian di pejabat sebab kita tau anak-anak kita selesa dan happy dengan kawan-kawan dan teacher di taska.





No comments :

:: Track je ::