Thursday, September 4, 2014

:: Ujian Bertingkek-tingkek Part 3::

Jom sambung setelah lama aku rehat....

esoknya lepas aku uruskan hal taska anak...aku serah diri balik kat Hospital...memang berdebar sebab ada aku baca doktor akan masukkan kamera dalam mulut hidup-hidup dan aku akan nampak isi perut aku time tu....owwhhh no...aku seriau dengar benda tu semua....

so pagi tu aku relakan diri aku....nasib aku baik sebab doktor kata nak bagi aku tidur lena sepanjang prosedur tu...fffuuhhh lega sikit aku dengar....at least aku tak tau apa jadi kan....aku masuk dalam pukul 11.00 am...prosedure kejap je...dalam pukul 11.45am aku sedar....rasa nama aku dipanggil sayup-sayup.....masa tu nurse dah tolak aku masuk ward....aku rehat sekejap sementara tunggu result dari doktor....aku memang harap masa tu tak ada apa-apa...aku harap masa tu cuma ada asid gastrik yang berlebihan....atau mungkin perut aku ada ulser sikit je la....

lepas lunch doktor datang dengan senyuman...aku pun senyum balik...mesti good news ni bila tengok muka doktor gitu kan....confident sangat aku time tu...hihihihi...dia mula cakap macam biasa....tapi lelama macam sesuatu lak....dia kata dia nampak ada batu dalam hempedu aku....agak banyak dan aku memang kena operate sekali lagi untuk buang batu dalam hempedu....operation????? again????... aku terus down...serius memang aku sangat down bila doktor kata aku kene operate jugak sebab aku dah terlalu kerap kene gastrik....dia takut batu tu termasuk dalam pankreas dah cerita lain pulak timbul....aku cuba carik pilihan untuk elakkan dari di operate....doktor kata kalau aku biarkan mungkin aku akan lagi sakit dan bahaya untuk aku....bayangkan aku terima berita tu saat aku sorang-sorang....shuben aku kat ofis...anak-anak dekat skul....hanya aku je time tu...aku sorang....huhuhuhuhuh....aku call shuben aku time tu....aku cerita sambil nangis sebab aku memang tak tau macam mana nak handle perasaan tu....sebab belum sampai sebulan aku masuk OT....buat operation batu..sekarang keluar lak kes batu yang lain....mana la aku tak down....shuben aku suruh aku terus operation sebab kata dia..dia kesian tengok aku sakit....haih....aku kalau boleh nak elakkan...tapi aku fikir balik...kalau aku asyik kerap sakit kesian dekat anak-anak aku....dengan terpaksa aku relakan...tapi dalam masa yang sama aku mintak doktor transfer kan aku ke single room....petang tu aku call mak kat ipoh...mengadu menangis lagi...dah mak aku pulak mengelupor kat ipoh dengar aku menangis-menangis call die....dia memang sensitif kalau dengar orang menangis kat phone....agak fobia lepas kes lepas.....tapi aku terpaksa...aku memang tak dapat kawal emosi....

doktor decide esoknye aku kene operate....aku mintak izin doktor aku nak balik rumah malam tu..aku nak prepare mana yang patut...dokto izinkan aku balik...dalam masa sama...mak aku berkejar nak datang seremban sebab nak teman aku dan dalam masa sama tolong jagakan hero aku....kalau kakak-kakak dia aku tau papa boleh tolong jagakan...bila masuk bab Khaleef aku tak rasa papa mampu handle...kesian papa....kesian anak-anak....malam tu jugak mak aku dah sampai shah alam rumah kakak aku....syukur mak aku ada untuk jagakan hero aku....sebelum balik doktor amik darah aku untuk dihantar ke lab sebab dia kata hati aku macam bengkak sikit...

pagi esoknya...aku terus check in bilik baru....tunggu dengan debar...turn untuk masuk OT....masa tu semua ada...anak-anak..shuben...kakak dan mak aku....paling sedih bila time aku nak masuk OT alisya menangis...sedih bukan main dia....dia tak nak mama mati...tumpah jugak air mata aku time tu....sampai je bilik OT....syukur aku dapat pakar bius Muslim...dia ajak aku selawat...mengucap...istighfar....ikut dia baca sepanjang dia nak bius aku...sebab kata dia...kita tak tau apa akan jadi masa operation tu nanti...boleh tak korang imagine perasaan aku time tu....memang rasa macam ini la saat terakhir aku tengok dunia...kebetulan jiran aku memang ada sekali bertugas dalam OT time tu....so dia tolong tenangkan aku....syukur...dalam bersyahadah tu aku terlena.....

lepas aku sedar...aku dipantau lagi kat OT punya observation section....bukak je mata tekak aku terasa perit....perut rasa sakit teramat.....bukak je mata kakak jiran tu ada sebelah aku...dengan dia aku mengadu.....aku sakit sangat....dia bagi tau doktor dan doktor up kan dose morfin aku....sakit reda sekejap...memang sakit operation tu...aku tak tipu...sakit sama macam czer....agak dah stabil...diaorg tolak masuk ward.....aku masuk OT pukul 10.30am....habis selesai dalam pukul 1.30ptg...masuk ward dekat pukul 3.00pm....masuk je ward...aku tengok hero aku tengah tido....memang aku tak mampu nak bersuara...nak bercakap lebih pun sakit....tapi tengok hero aku....lega sikit sakitnya....mula la episod aku berpantang macam orang bersalin....serius sakit macam sakit bersalin...nak bergerak ke kiri kekanan memang menyakitkan....luka memang kecik tapi tetap sakit....mungkin sebab ni laparoskopik aku yang kedua so memang bagi aku sakit dia berganda dan berbeza dari tahun sebelum ni....

kali ni aku ditebuk 4 lubang....dan paling menyakitkan aku masa tu adalah kat pusat aku.....pusat tu kena jahit pulak kali ni....huhuhuhuhu...

lepas operation makan kena jaga....doktor tak bagi makan banyak sekali harung....aku try jugak sebab lapar sangat....aku keluar OT memang tak boleh makan apa-apa...minum air pun air masak je boleh...kene bertahan sampai esok pagi...bayangkan tahap lapar aku macam mana....nasib baik masuk drip...dapat gak supply susu untuk khaleef masa tu.....bila dapat makan...aku makan lebih sikit dah sesak nafas.....angin kali ni memang tersangat la hebat...pergerakan aku sangat terbatas....aku nak ke kiri dan ke kanan kena bergerak perlahan....memang sebijik masa aku lepas ceaser dulu...nasib baik mak aku ada tolong jagakan aku dan anak-anak....tq ye mak...hihihihihi...

so pada aku jaga la permakanan kan....kita tak tau sakit tu nak datang menyerang macam mana....macam aku bila ingatkan balik kronologi sakit aku tu memang tak sanggup rasanya...memang aku tak dapat nak imagine menahan kesakitan tu macam mana.....dan setiap kejadian tu ada hikmahnya....harap aku lepas ni lebih menjaga pemakanan...jaga diri demi suami dan anak-anak...

No comments :

:: Track je ::