Wednesday, July 16, 2014

:: BOIKOT ::

jom kita discuss isu BOIKOT hari ni....macam jadi hot topic lak lately isu BOIKOT ni....

BOIKOT....

Boikot atau pemulauan adalah tindakan untuk tidak menggunakan, membeli, atau berurusan dengan seseorang atau suatu organisasi sebagai wujud protes.

Kenapa kita perlu BOIKOT???????

sekarang ni isu Palestin dan Israel memang menjadi tajuk utama dunia....rata-rata baik kat blog atau kat Facebook semua naik isu ni....mungkin ada setengah yang sensitif dengan isu ni dan mungkin ada setengah yang buat tak nampak isu ni sebab bukan kena batang hidung diaorang..... pada aku...sebagai seorang Muslim...sebagai seorang Manusia yang berakal dan waras...aku tak sanggup tengok penderitaan rakyat Palestin yang ditindas....aku tak sanggup tengok saudara seagama aku dibuat macam tu....sedangkan orang-orang kat Palestin tu sanggup berkorban...berani mati demi pertahankan agama dan tanah agung bumi Palestin....kita kat sini gembira-gembira buat macam isu tu isu remeh temeh dengan terus menyokong produk Israel.....tak ke bila dah jadi gitu kita sekali dah jadi penyumbang utama dalam penyaluran dana untuk Israel menyerang Palestin dan terus menindas agama kita.....

Boikot tu bukan kata kita terus membenci produk-produk tu...tapi kita CUBA....kita USAHA selagi boleh....jujurnya...kita membesar dengan produk-produk tu....kita pernah menggemari produk-produk tu....suatu tika dulu...even sekarang lama dah tak makan but still teringat rasa makanan tu...masih gatal tangan...gatal mata nak cuci mata tengok semua produk yang best-best....biasala manusia kan....tapi benda tu tak mati kalau kita tak makan....kalau ikutkan lagi bagus kot kalau tak makan benda-benda tu sebabnya benda-benda tu semua bukan berkhasiat pun....banyak bahan yang tak sepatutnya dalam tu....but still kita makan....sedangkan orang yahudi sendiri makan makanan sunnah...dah terang terangan kita ni diperdohkan bukan main....tapi still kita tak nampak....

Kita boikot adalah untuk mendesak syarikat-syarikat ni dari terus memberi dana kepada Israel yang mana secara tak langsung akan memberi modal kepada mereka mencipta dan membeli senjata yang lebih canggih dan berkuasa tinggi untuk membedil Palestin...kalau kata suatu hari nanti....Allah buka kan pintu hati diaorg untuk hentikan dana maka memang ramai yang buat kempen boikot ni akan sambung menyokong produk-produk tu....itu yang kita kena faham...bukan boikot membabi buta dan bermusim....bukan boikot sebab terikut-ikut....

BOIKOT untuk saudara kita...BOIKOT untuk lumpuhkan ekonomi mereka...BOIKOT atas dasar kemanusiaan....

kalau non muslim kat oversea tu boleh lakukan....kenapa tidak kita.....

INGAT la....saudara kita tengah berjuang...tengah bermati matian berjuang sehingga syahid kerana mempertahankan KIBLAT pertama kita disana....

tepuk dada tanya selera.....kalau pun tidak mahu boikot.....jangan kondem dan memperkecilkan orang lain yang berusaha untuk membantu saudara kita disana..... 

akhir kata...mari kita menadah tangan...memohon DOA pada ALLAH...semoga saudara kita dilindungi disana...Moga kemenangan berpihak pada kita....Moga Allah hapuskan Israel Laknatullah yang jahanam tu..... jangan lupa DOA kan juga agar negara kita sentiasa aman....Moga Iman kita sentiasa terpelihara dan Aqidah kita sentiasa dilandasan yang sepatutnya...Aaminn....

No comments :

:: Track je ::