Wednesday, June 25, 2014

:: 2014... Dugaan bertingkek-tingkek ::

kenapa aku kata dugaan bertingkek-tingkek....hehehehehe...bertingkek pun dugaan kami sekeluarga untuk penggal pertama tahun ni....

mana tak nya...lepas je habis pantang aku ingatkan aku akan dapat fokus 100% jaga anak-anak dan suami selepas berpantang untuk beberapa bulan....tapi itu hanya perancangan aku...aku hanya merancang....dan Allah yang tentukan...begitu la takdir aku...aku terima seadanya...mungkin ianya kifarah bagi aku atas segala dosa-dosa aku sebelum ni....

bermula kisahnya pada awal bulan April....aku teringin sangat makan mee rebus yang jual dekat pasar malam presint 2 putrajaya... so bila dah dapat...aku makan dengan gembira...kebetulan malam tu aku ada appointment untuk berurut dengan aunty yang selalu urut aku sebelum ni....muka dah happy nak pergi berurut...sekali bila jejak je kaki kat rumah aunty tu...perut aku memulas....berpeluh-peluh aku tahan sakit...mulanya aku beria nak teruskan urut sebab kebetulan memang tangan aku terkehel time tu...muka aku dah pucat sebab sakit memang lain macam....aunty tu macam kata tak dapat nak teruskan sebab aku memang nampak menahan sakit yang amat....so nak tak nak aku call shuben aku untuk ambik aku balik....

sampai je shuben aku...dia ingat aku memain dan propa lebih sebabnya aku sihat walafiat je sebelum tu....tapi memang aku tak pernah hadapi sakit tu sebelum ni...aku ingatkan maybe sebab aku kene gastrik sebab mee rebus tu...atau aku kene food poisoning disebabkan mee tu jugak la sebab tu la makanan terakhir yang aku jamah....on the way balik tu aku dok menahan kesakitan yang amat....memang tak boleh nak duduk tegak langsung.....malam tu aku tak boleh tidur sebab sakit memang tak surut....hero aku pulak Khaleef dok melalak ntah apa-apa sebab tak nak hisap botol...dalam sakit terbongkok-bongkok aku gigih jugak susukan dia.....tak lama lepas tu dek menahan sakit yang amat dapat la aku terlena kejap....sakit nya memang susah diungapkan...sakit macam gastrik yang dasyat...tangkap sakit tu dari ulu hati sampai ke belakang...selama aku kena gastrik kalau baring aku boleh tahan lagi...ni nak baring ke duduk semua tak boleh...aku kene duduk berbongkok baru tahan sikit...kalau bagi score tahap kesakitan aku memang akan bagi 9 dari 10...memang teramat sakit...

subuh tu...aku tiba-tiba terjaga sebab aku sakit balik....sakit macam nak membuang....aku cuba membuang...memang dah tak ada bahan untuk dibuang....aku start muntah-muntah....badan dah lembik....kali ni sakit dah turun dari ulu hati terus sampai ke pinggang...macam sakit contraction nak bersalin pun ada....boleh imagine tak sakit contraction macam mana...begitu la sakit yang terpaksa aku tanggung lagi...mana mungkin aku lupa kan...baru je 5 bulan sebelum tu aku merasa sakit contraction yang menggerunkan tu....hihihihi.... kali ni aku terpaksa serah diri...aku gagahkan diri...suruh shuben aku hantar pergi hospital...aku memang tak dapat tahan sakit dah saat tu....terpaksa la aku mintak tolong ibu mertua ku untuk tengokkan khaleef...untuk kakak dan kak ngah aku tak susah hati sangat sebab papa boleh hantar diaorg pergi skul...

sampai je emergency aku memang dah sampai tahap tak boleh jalan...memang sakit aku bukan olok-olok....lepas drop aku...shuben terus pergi rumah ibu mertuaku....aku dok sesorang dekat emergency menahan sakit...merayu pada MO yang ada untuk bagi aku pain killer yang terbaik...yang akan hilangkan sakit aku saat tu...masa AMO set kan line kat tangan aku...memang tak terasa sakit...maybe sebab dek kesakitan perut aku yang teramat sangat kot...diaorg pun konfius kenapa dengan aku....sebab even dah masuk ubat aku still meraung sakit...tak boleh baring duduk dediam...lastnya diarg decide nak buat ultrasound....dalam kepayahan aku ditolak ke bilik ultrasound lak....masa buat ultrasoung muka doktor tu macam ada tak kena....aku tanya dia sebab dia dok ulang scan tempat yang sama...dekat dengan buah pinggang kiri aku....rupanya dia cakap ada baru dalam kidney aku.....perrrggghhhh adakah ni masanya batu tu nak keluar.....doktor tak puas hati terus dia proceed untuk X ray lak....dan secara rasminya aku kene admit ward hari tu....nak naik ke table X ray tu pun aku mengigil sakit....boleh imagine tak sakit aku tahap macam mana....lepas buat X ray aku ditolak balik ke emergency....Pakar urologi datang dan arahkan aku masuk air dan ubat patedine....dan bila masuk je patedine dalam badan aku....terus la aku dibuai mimpi indah.....zzzzzzzzzzzzzzzzzz untuk beberapa jam...dan sakit aku berkurangan.....

petang tu doktor buat round ward...Doktor Yoong...pakar urologi di KPJ seremban...datang dengan cool dan bagi penerangan....menurut kata doktor tu....buah pinggang kiri aku macam ada sesuatu yang tak kena....ada batu dalam buah pinggang aku dan tersangkut dekat saluran urine aku....so dia nak buat CT Scan untuk tengok keadaan tiub aku....aku pun redha je la..asalkan aku tau apa sakit aku dan apa penyelesaianya....lepas buat CT Scan...sekali lagi doktor datang...dia terangkan secara detail apa sebab aku sakit....

secara am nya aku memang ada batu dalam buah pinggang aku sebelum ni....dan sekarang batu tu dah keluar dari buah pinggang dan menuju ke saluran urine...masalah timbul bila batu tu tersangkut dekat saluran urine aku...dan menjadikan radang ataupun bengkak pada kawasan tu...bila ada benda yang halang laluan urine aku...saluran tu kian sempit dan terus menekan buah pinggang aku....kesan dari tindakan luar batasan batu tu....saluran urine aku dan buag pinggang kiri aku bengkak dengan hebatnya....dalam beberapa kali ganda....so doktor bagi aku dua pilihan...samada aku makan ubat....dan tunggu batu tu keluar sendiri dan aku berkemungkinan besar akan rasa sakit yang sama macam sebelum ni....solution pertama tu agak ngeri bagi aku...sebab aku masih trauma dengan sakit tu....option kedua...memang operation je la jawapannya....hahahahaha....aku akan dibius penuh...akan ada wayar yang ada kamera akan masuk melalui saluan urine aku...dan ambil batu tu keluar....masa doktor tu bagi penerangan...aku start muntah-muntah balik dan sakit tu macam dah bagi hint untuk menjelma kembali...kebetulan masa tu la shuben aku muncul...Alhamdulillah....so lepas dengar penerangan doktor...kami decide nak operate je...memang aku tak sanggup nak hadap sakit macam sebelum ni lagi....so malam tu aku dikategorikan sebagai emergency case....malam tu jugak aku terus bersiap sedia nak berjuang dalam bilik OT....nervous usah cerita la kan....shuben tak ada dengan aku sebab terpaksa jaga anak-anak kat rumah...sian la hai kat bintang-bintang hati aku time tu esp pada hero ku yg manja tu...terpaksa berpisah katil untuk pertama kalinya....

aku masuk OT dalam pukul 10.30 malam macam tu....doktor tu nampak kelakar....so aku pun tak berapa stress nak buat operation tu...pukul 1.30 aku baru tersedar dan ditolak masuk ward balik...kepala still ting tong....masa tu masih lagi tak boleh nak wewe sendiri sebab ada tiub yang disambungkan...doktor kata buah pinggang dan saluran urine aku memang terlalu bengkak...so die masukkan strain untuk bantu buah pinggang aku proses urine dengan baik...dan urine aku akan lalu melalui strain tu....doktor kena masukkan benda tu untuk bagi kurang tekanan pada saluran urine aku dan buah pinggang....

Alhamdulillah malam tu aku tidur dengan lena.....tapi still seriau sebab tengok urine aku time tu merah berdarah....doktor kata urine tu dari buah pinggang aku yang dah lama membengkak....huhuhuhu....

untuk info lebih pasal batu dalam buah pinggang....sila baca SINI....





TBC nanti kita sambung balik kisah bertingkek ni...hihihihihihi

No comments :

:: Track je ::