Tuesday, July 16, 2013

Pregnancy 3rd Journey

kita sambung balik k....

memang kekangan masa membuatkan aku amik masa untuk update blog ni....hihihihihihi

Lepas berpuasa kering tekak segala bagai....aku bangun pagi tu dengan harapan dan sinar baru...kesian kat somi tercinta sebab terpaksa kehulu kehilir untuk sediakan kelengkapan aku kat hospital...dengan kene handle anak-anak aku semua lagi....maaf ye sayang...terpaksa la plak susahkan....sungguh tak mintak pun benda ni jadi gini....

Khamis pagi....aku tunggu doktor untuk buat ward round....mungkin aku ada harapan yang lebih baik hari ni.....dalam pukul 10 pagi macam tu doktor masuk bilik aku dengan rombongan cik kiah die....habis semua doktor-doktor praktikal ikut....lepas review result beta hcg aku....dokor dengan tak ada perasaan bersalah terus cakap kat aku... "ok Puan...please prepare ye...Puan akan masuk OT anytime" boleh imagine tak perasaan aku time tu...sebab 1st result aku masa kat Columbia Seremban kiraan beta HCG aku dalam 633 dan hari Khamis tu dah lepas 48jam sepatutnya result aku akan menjadi 2 kali ganda kalau kandungan aku menjadi dan normal.....luruhnya hati aku time tu...serius memang lost hope....sebab masa tu result aku dalam 700++ je...maksudnye naik dalam 100++ je....

dalam menahan gundah gulana aku....kawan-kawan aku dari ofis dan kawan-kawan forum maya aku datang melawat...sempat lagi bergurau senda....macam tak ada perasaan....hurrmm..memang jiwa aku kosong time tu....sampai la tengah sedap-sedap borak doktor datang dan cakap..."kita akan masuk OT dalam masa terdekat ni....so kita akan buat laparascopy untuk teropong perut u....if memang ectopic pregnancy kita tengok keadaan macam mana...if no choice we have to cut your tiub..." Ya Allah boleh imagine tak time tu perasaan aku macam mana...dengan somi aku tak kat sisi time tu sebab rushing hantar mentua aku untuk amik kereta aku dekat ofis....dengan berat hati aku call dia dan bagitau aku akan masuk OT anytime...so doakan aku n baby akan survive....disebabkan kawan-kawan aku ada time tu...aku tak rasa terlalu takut....aku cuba selindungkan perasaan sebaik mungkin walaupun pada hakikatnya aku tahan sebaik mungkin airmata aku dari mengalir....dan dalam pukul 1 tengahari macam tu....aku dah kene prepare untuk masuk OT....dalam nak tukar baju tu aku sempat lagi ketawa-ketawa dengan kawan aku....masa nak tolak masuk OT baru sayu rasa hati aku....bila mana kawan-kawan aku turut serta teman aku otw to OT sebab barang-barang aku dengan diaorg dan somi aku still tak sampai lagi time tu....

masuk OT....doctor bagi penerangan satu per satu...ape procedure dan risiko untuk aku....lepas masuk bius...aku GONE.....dah tak ingat apa-apa....sedar-sedar aku dah duk bawah warmer dan aku rasa pusat aku dan kawasan sekitar pusat dan perut aku sangat sakit....pedih sangat masa tu...kuar dari bilik OT aku nampak somi aku setia teman aku....thanks ye kawan-kawan aku....reen dan ikin sebab sudi teman aku sampai OT dan pegang amanah jaga barang-barang yag bertanya hampir 1tan....hahahahaha....keluar dari OT aku mengigil bukan main....dah le sejuk...tekak kering...perut lapar...memang pakej hebat untuk aku mengigil dengan jayanya....masuk ward aku dah start loya dan nak muntah.....serius aku lapar dan haus time tu....doktor lak kata tunggu lagi 6jam...tu pun kalau lapar sangat boleh minum milo je macam tu...alahai dah la aku tak tau lagi apa result baby aku....keadaan aku...perut lak lapar...dasar kejam sungguh diaorg ni.....somi kata keadaan aku masa keluar OT teruk kot...dengan bibir pucat...gigil teruk tahan sejuk....masa keluar OT bersalin pun tak teruk macam ni...mungkin sebab masa tu aku tau aku tak sabar nak jumpa baby aku...so semangat memang lain dengan kali ni....

Somi aku tak puas hati...jenuh dia tanya doktor apa result dari laparoscopy tu kan....doktor cakap diaorg dah jenuh carik mana kantung baby aku...tapi still tak nampak....dalam tiub kiri kanan memang tak ada...dalam rahim pun tak ada.....surpriiisseee....aku tak tau apa sebenarnya permainan kali ni....dah le aku kene tebuk tak tentu pasal..sekali tak ada pape yang diaorg jumpa....

Pagi Jumaat tu specialist datang visit....dia cakap memang diaorg tak jumpa apa-apa dalam rahim dan tiub aku....most probably baby aku terlalu kecik...maksudnya usia kandungan aku tak sama dengan last period aku nye bacaan....gitu lak...dan dalam kelegaan aku tu...doktor cakap lagi.....mungkin jugak kandungan ni tak menjadi sebab kes macam ni sangat jarang berlaku...mostly memang dah nak masuk stage untuk miscarriage.....haiiiyyyoooo lagi sekali aku frust.....aku rehat sebaik mungkin...mabok-mabok still on....jadual muntah berjalan seperti biasa......

esoknye lepas discharged doktor bagi date appointment iaitu seminggu dari tarikh aku keluar hospital...untuk ape appointment tu? untuk kenal pasti mane perginya kantung aku...sorok kat mana la anak aku kan....hhhaaaa...surprise tak?....

tunggu k...updating sesiiiooonnn is loading start from NOW........


No comments :

:: Track je ::