Tuesday, July 9, 2013

Pregnancy 2nd journey

kita teruskan dengan eposod sebelum ni...ecececeh...hahahahaha....

esok paginya aku decide nak pergi hospital sendiri untuk amik result ujian darah semalam....aku suruh dia rehat memandangkan dia still penat balik dari penang tengah malam tadi....owh ye...malam lepas dia sampai....dia tanya kenapa muka aku nampak lain macam...macam ade sembunyikan sesuatu...aku still rahsiakan perkara ni and cakap tak de pape....

sampai je kat hospital bukan main berdebarnya hati aku....bile turn aku masuk bilik doktor....doktor tunjuk result darah darah masa...dalam beta hcs aku dlm 600++ time tu...so doktor kata jangan risau sebab maybe kandungan aku masih kecik sebab tu tak nampak lagi....tapiiiiii......hhaaaa ade tapi ok....kalau sakit perut sila pergi ke hospital kerajaan sebab kat Columbia Seremban tak ada buat servis tu.....die still letak kemungkinan kandungan aku masih lagi berada dalam tiub.....aku tak tau nak kata itu berita baik atau tak...50-50 rasanya....

aku diamkan dalam hati...drive balik dengan tenang....sampai je rumah aku tengok mr papa dah siap-siap nak pergi breakfast.....dalam kereta macam-macam die cerita.....dan last sekali baru dia tanya macam mane result darah tadi....aku terdiam sebab die tau ade sesuatu yang tak kena sebab aku tak banyak join conversation dia sebelum tu....dengan tenang dan berdebar aku terpaksa juga bagi tau die tentang apa yang doktor sampaikan pada aku semalam and hari ni....aku nampak die macam terdiam....kaku sekejap....lepas tu baru dia cakap...kalau dah tak rezeki kali ni nak buat macam mana.....die redho apa-apa pun jadi....bergenang air mata aku.....

hari esoknya rabu aku pergi kerja macam biasa....nak dijadikan cerita ini lah permulaan aku menjadikan hospital rumah kedua aku....perut aku terus memulas sakit....sakit di ari-ari... muscle pain yang amat sangat...hati aku jadi tak sedap terus aku pergi hospital putrajaya....sebab dekat dengan ofis...sampai sana aku ceritakan semuanya pada pegawai perubatan yang berkhidmat di Jabatan Kecemasan....aku ingatkan diaorg nak observe biasa-biasa je....dan hanya nak mintak 2nd opinion sebenarnya berkenaan dengan kes ECTOPIC ni.....dalam menahan sakit perut....doktor dah setkan line kat tangan aku....bile dah set line hati aku jadi sangat-sangat tak sedap....ni petanda besar aku akan tidur dekat ward malam ni....doktor suruh amik urine untuk buat pengesahan sekali lagi tentang kehamilan aku....dan nyata memang naik dua line....fuuuhhh lagi berdebar jantung aku...doktor scan masa dekat ER....still tak nampak kelibat baby comel aku...lastnya diaorg tolak aku ke dewan bersalin...untuk buat pengesahan lebih dengan gynea kat sana....kat sana kene tunggu lama lagi untuk scan memandangkan time tu ramai la pulak kes nak deliver....so tempat agak terhad dan doktor sume bz.....bile time turn aku...doktor jalankan procedure yang sepatutnye...scan atas dan bawah...still tak nampak...so doktor decide duduk ward untuk observation....aku terperanjat....dalam sekelip mata aku dah kene duduk ward dan benda ni lagi buat aku tak tentu hati dan lost hope tentang kandungan ni....

admitted dalam pukul 3lbh macam tu....tau-tau pukul 4 doktor datang suruh aku puasa....katanya takut aku bleeding dan ade emergency die nak tolak OT senang.....pucat lesi muka aku time tu...petang tu doktor buat round.....bermula la episod puasa aku....dengan hausnye semua...malam tu nurse datang katanya nak bagi ubat muntah sebab aku muntah darah la pulak malam tu...maybe sebab aku bloated sangat...aku hanya bergantung dengan drip yang dipasang....even air masak pun aku tak boleh telan...punya la kering tekak aku time tu....bile nurse kata nak bagi makan ubat bukan main seronok aku sebab dalam kepala boleh le aku teguk air sikit kan...hahahahaha.... bile nurse datang die masukkan ubat melalui line yang diaorg buat kat tangan....bukan melalui oral....terdiam aku...bermula la episod rayuan aku pada nurse malam tu...sebab tekak aku sangat-sangat kering....doktor pun datang dan cakap boleh minum tapi siiiiikkkiiiittt je....walaweiii....memang nurse dok sebelah aku jadi guard tengok aku teguk air yang sikitttt tu.....waaaa nak nangis dah time tu...dengan kepala ingat anak-anak kat rumah...dengan ingat anak dalam perut lagi....tekak kering tak hingat......malam tu aku tido dengan keadaan yang tertekan....

TBC k....tunggu episod seterusnya...hahahahaha

No comments :

:: Track je ::