Wednesday, July 17, 2013

Mencari Heart Beat Baby + Gastrik + Migrain - 5th Journey

ok next appointment is on 15/4/2013...so dengan penuh debar gak menanti....as usual pergi register kat bawah baru naik atas untuk jumpa doktor....jauhnya bukan main nak carik mana perginya degupan jantung baby ni...

masuk dalam bilik doktor dengan penuh yakin.....dan muka tak malu muntah dalam bilik doktor sebab tak tertahan dah rasanya menahan buah yang baru singgah masuk dalam perut aku... doktor tengok muka aku dia dah risau..sebab terlalu pucat...bibir kering merekah...mata kuyu lain macam....tapi demi baby aku gagahkan jugak....semangat seorang mama kan....

doktor mulakan sesi scan macam biasa...dan nampak kantung baby kian membesar....masa tu dalam 7minggu ++ gitu....dan dengan kuasa Allah memang nampak jantung baby berdegup-degup....syukur sekali lagi Ya Allah....akhirnya aku tau sinar dan peluang masih ada untuk aku nikmati sekali lagi keindahan mengandung....nak nangis pun ada tau time tu....doktor nak admit aku sebab keadaan aku yang terlalu teruk...aku tolak dengan baik sebab aku still dapat tahan...doktor bagi aku ubat gastrik sebab time ni...gastrik aku sangat teruk....sangat hebat sampai gastrik trigger migrain aku.....memang best kan? sebab dalam masa sekarang aku memang tak boleh terima makanan, ubat sangat terhad....mabok kain menjadi...



esoknya aku pergi jumpa gynea yang dekat Columbia Asia balik....dia pun amik urine test...memang aku dehydrated sangat dan bahaya untuk baby...aku still tolak untuk masuk hospital...lastnya doktor tu bagi idea untuk masukkan 2 botol air je untuk aku bertahan...maksudnya aku kene pergi ke klinik dia hari-hari untuk dimasukkan air sahaja...kebetulan dia ada klinik personal kat luar....ok le aku terima as long as aku tak masuk hospital....tangan aku pun dah tak boleh terima jarum lagi dah....dalam aku menanggung mabok yang hebat tu...sekali doktor tu keluarkan statement yang buat aku sentap dan tak nak jumpa dia sampai sekarang....boleh lak dia tanya aku....."u memang mabok teruk ye?tahan tak?kalau tak tahan u nak simpan baby ni lagi tak?ke nak buang?" terperanjat kot aku dengar statement berani mati die...aku sebagai pesakit die terus gerun dah nak jumpa dia...sebab takut dalam aku amik-amik air...dia cucuk lak ubat untuk gugurkan kandungan...tak ke sia-sia aku nanti....lastnya aku tak continue amik air kat klinik dia....

aku bertahan la dalam beberapa hari...lepas tu start balik mabok aku...kesian anak-anak dara aku tak pergi sekolah sebab nak temankan aku....diaorg tengok aku teruk dan tak sampai hati....tapi teman-teman itu je la kan...tapi masih boleh diharap untuk amikkn air ke...biskut ke...aku sill boleh harapkan diaorg kat situ....

sekali lagi aku kene attack dengan gastrik dan migrain...dan kali ni memang aku dah tak mampu sangat-sangat...aku pergi pulak ke KPJ Seremban....lastnya masa doktor nak admit aku...aku terima sebab aku memang tak tahan time tu....malam tu nak set line punya la payah habis bengkak tangan aku sebab memang tak ada urat yang available untuk masukkan line drip...terpaksa ditolak masuk emergency semata-mata untuk set line....alhamdulillah Allah permudahkan....bile dah duduk hospital....walaawweeiii magik lak....mabok kurang...muntah still ade tapi berkurangan...selera bertambah la sikit....aku dah gembira mungkin ni pengakhiran dugaan aku...ecececece kan...sangat perasan time tu....dalam tiga hari dua malam jugak aku duduk kat ward.....rindunye kat anak-anak sebab aku tak bagi diaorg datang nanti kecoh ward dibuatnya...aku memang perlukan masa untuk berehat masa tu...tipu sangat kalau kata tak rindu...anak kan...kecoh la macam mana pun....pokok dek diaorang la....

aku sambung lagi MC aku untuk kesekian kalinya...hahahahaha....asyik melepet kat rumah je....makan lak time ni selera aku berubah...boleh makan nasik sikit tapi dengan ikan masin sahaja....pastu malam mesti makan roti canai....lain-lain memang tak boleh...time ni rasa macam somi aku bapak tunggal terpaksa bawak anak-anak kuar makan bertiga sebab aku tak boleh bau kat kedai makanan tu...semua bau aku tak suka dan aku rasa pelik....mula la episod mabok aku yang hebat....tiap hari aku menghitung hari bila la trimester pertama aku akan berakhir...membilang hari ko jangan tak tau....dah le kene bed rest...membilang hari untuk kurangkan mabok lagi....gastrik memang sangat teruk time ni....nyesal?tak pulak sebab aku yang carik penyakit ni...hahahahahaha...mak aku call cakap dah-dah le tu lepas ni tak payah dah mengandung sebab tiap kali mengandung ade je drama aku....tu sebab anak-anak aku sume penuh dengan drama yang kadang-kadang buat aku nak gigit je diaorg...hahahahahaha....

sekarang ni aku masih lagi bermasalah berkenaan kandungan aku....dan baru-baru ni masuk hospital balik...dan totally bed rest....adduuii la baby ni sangat special...sebabnye? aku penah jatuh masa usia kandungan 11 minggu....bila scan pada usia ni...kedudukan baby bukan terbaring macam biasa...die duduk dan tangan dia seakan sedang bertakbir....doktor pun terperanjat masa scan baby..sebab memang sepanjang dia scan baby memang duduk kejap die cangkung...kejap die duduk melunjur...



pada usia kandungan 15minggu macam tu aku dah sakit yang teramat-amat kat ari-ari sampai rasakan macam baby nak keluar sangat time tu.....aku pergi klinik dan doktor scan cakap uri kat bawah dan tu yang menyebabkan aku sakit...Doktor Maria yang baik hati tu buat surat refer ke hospital putrajaya memandangkan aku memang nak amik pakej FPP kat sane dan memang dah buat appointment dengan Doktor Hamidah....masa scan doktor tengok uri memang kat bawah dan die suruh sekali lagi masuk ward....nangeeeesss lagi.....sekali lagi warddd? aku dah penat duduk ward la...bed rest untuk seminggu....lepas tu sambung lagi untuk beberapa hari sebab aku memang tak boleh bergerak banyak dan buat keje-keje berat....sekali lagi aku diduga....dan sampai sekarang aku masih lagi menahan sakit uri ni.....kita tunggu je la apa sudahnya kisah aku ni...will update soon untuk checkup seterusnye....memang niat aku nak buat pregnancy journal kat sini...since ni pengalaman aku yang pelik dan menyeronokkan aku....hahahahaha...

2nd trimester bermula...mabok kurang sebaaaaaaaaaabbbbb....papa dah amik baton mama....somi aku lak dah dekat sebulan....sampai sekarang masih mabok tak sihat...memang kalau ikutkan history sebelum-sebelum ni die akan mengalami gengguan kesihatan time aku mengandung especially pada usia kandungan cecah 2nd trimester...masuk 3rd timester aku lak amik baton tu.....but hopefully kali ni biar la baton tu cukup berhenti sampai 2nd trimester je la....bagi mama rehat k baby sampai bersalin nanti....bagi mama ready betul-betul untuk lahirkan baby nanti...

pada usia kandungan yang dah 20minggu ++ aku semakin aktif dan happy dengan pengalaman-pengalaman ni....makan still memilih....tapi tak de la sampai selera tak ada....be good ok baby...walaupun kesihatan aku memang tak konsisten....tak secantik mana...tapi aku masih mampu gagahkan diri.....




No comments :

:: Track je ::