Wednesday, July 17, 2013

Baby Where Are You? - 4th Pregnancy Journey

Hari ni rajin so boleh sambung kisah misteri kandungan aku....hahahahahahaha...

setelah doktor buat appointment untuk kenal pasti kemana hilangnya kantung baby aku....sebab pelik kan sebelum dah teropong masuk kamera segala bagai memang tak ada kantung atau pun dot hitam atau benda asing dalam rahim aku...tapi dinding rahim aku mengembang macam rahim orang pregnant....aku pun menanti penuh debar tak sabar rasanye menanti hari appointment tu...

dalam masa aku menanti hari untuk berdating dengan doktor kat rumah aku terpaksa menahan sakit yang sakit nye alahai...kurang sikit dari ceaser....walaupun lubang nya kecil tapi kesakitan utama dekat pusat sebenarnya....sebab pusat tu dia korek untuk masuk kan kamera.....ishhh tak bolah nak bayangkan....pastu badan bloated alahai teruk jugak....memang berbisa sangat badan rasanya....memang kene berurut macam berpantang....dalam masa berurut tu aku suruh aunty tu rasakan kot-kot ade die rase sesuatu....die kate macam ada...tapi tak berani nak cakap la...mungkin sebab tak nak bagi harapan kat aku kan....tapi die memang tak usik bahagian perut sebab tak nak amik risiko time tu.....

dengan keadaan yang sakit-sakit tu...mabok aku still on....teruk jugak kali ni...tapi rasanya kali ni lagi hebat kot dugaan sebab belum bersalin tapi dah rasa sakit macam pantang...at least kalau dalam pantang kita still ade selera makan dan tak da muntah-muntah semua kan....ni dengan terpaksa menahan perut masa muntah....makan lak semua tak boleh masuk....yang betul-betul menarik selera aku time tu hanya lah biksut dan air masak.....kalau air manis pun horlick semata je la....dan dari saat itu la rumah aku jadi pusat pengumpulan biskut yang boleh tahan banyak nye...somi aku dah mati akal tengok mabok aku kali ni...dengan tak boleh keluar rumah...jejak je kaki keluar rumah badan aku akan terus lemah, sejuk-sejuk dan terus gigil....pastu mula la nak pengsan la...pitam la....muntah usah cakap la....gastrik lak datang balik jengah sekali join untuk memberi dugaan secara marathon kat aku.....aarrrgghhh tiap kali mak aku call...tiap kali tu la aku menangis....dan tiap kali muntah-muntah teruk....aku menangis lagi....somi aku tanya pun aku nangis sebab memang rasa tak mampu yang teramat....dua orang anak gadis aku? memang sejak aku diduga macam ni...memang aku bersyukur sebab diaorg dah besar dan boleh bawak diri...memang le kadang-kadang ade je benda yang diaorg projek kan sampai aku hampir-hampir ngamok...tapi aku kali ni memang buat-buat tutup mata....tak nak amik tau sangat sebab aku tak nak bebankan badan aku lagi....aku terus berdoa dan berdoa supaya baby aku memang wujud dalam rahim aku...bukan ilusi aku semata....

dan hari yang dinanti muncul jugak...ISNIN 1/4/2013 pukul 9 pagi aku dah tercegat kat hospital dengan harapan yang menggunung tinggi....ramai gak orang time tu...dengan kes macam-macam...ade yang sebelum aku terus kene D&C sebab baby die memang dah tak boleh survived....aku telan liur....dalam hati terus berdoa supaya ade miracle bila aku jejak masuk dalam bilik doktor nanti.... akhirnya giliran aku tiba dan doktor scan....TAK NAAAMMMPPAAAKKK jugak......aku diam lagi...doktor kata kita cuba tengok dari bawah......dan masa tu keajaiban berlaku.....nampak satu kantung yang sangat kecil....alhamdulillah syukur sangat....doktor ukur-ukur usia kandungan mungkin dalam 5 minggu macam tu....pelik gak sebenarnya sebab time alisya aku scan time 4minggu dah nampak clear...tu pun scan direct bukan ikut bawah....hurm apa-apa la kan janji aku nampak kantung dan bersyukur kantung yang tersorok selama ni keluar jugak dari tempat die tersorok....doktor kata mungkin sebab sebelum ni kandungan sangat-sangat kecil...tu sebab diaorg tak nampak....so memang last period aku tak valid untuk masa tu....syukur Ya Allah nampak jugak....dan aku sangat berharap sangat baby ni survive sampai dia lahir ke dunia...sebab doktor kata anything will happen dalam masa terdekat ni...doktor still letakkan aku dalam situasi berjaga-jaga.....

next appointment 2minggu lagi untuk tengok heart beat baby.....dan aku harap sangat kali ni memang baby akan lebih kuat dan terus bertahan dengan mama.....sakit aku? hilang sikit dengar berita ni....and yesss....aku terus sambung hospitalization leave untuk seminggu yang akan datang....

dugaan tak henti disini....masih berterusan....tunggu post akan datang...

helllooo baby....seronok mempermainkan mama dan doktor pada usia 5minggu....







No comments :

:: Track je ::