Thursday, March 21, 2013

:: Thanks my doter ::

pejam celik pejam celik adelia sekarang dah cecah usia 3 tahun....dan sampai sekarang dia still maintain memegang title as anak bongsu kami....bongsu sangat le kan....so far memang dia nampak macam tak kisah dengan title tu....tak de la sibuk request nak adik bagai.....die tak bersedia ke ape aku sendiri tak pasti....

but for sure...3tahun ni die mengajar aku macam-macam.....anak-anak memang mengajar aku macam-macam...baik alisya atau adelia....dua-dua ade karektor, personaliti dan selera yang sangat berbeza.....baik dari segi pemakanan, percakapan, pergaulan, cara pembawakn diri dan lain-lain.....sekarang aku kene handle selera 3 org...macam aku...tak kisah memana...memang neutral....sume aku rembat and boleh je....tapi bab anak-anak n somi...alahai....pening mak ni noookk oooiii....

yang somi asyik nak makan yang ayammmmm manjang....yang si sulung gile nasik lemak...yang si kecik sibuk nak makan miiiiiiiiiiiiii je......macam mane tu mama nak prepare makanan untuk penuhi keperluan tekak diaorg ni.....mama lak jenis simple...sume boleh rembat asal rase boleh diterima akal....

kalau perangai lak...alahai....yang si alisya suke la sangat orang dengar kata dan arahan...dasar sindrom anak sulung....die je betul....paksa orang lain untuk penuhi keperluan dan kehendak die....and for sure adik banyak jadi mangsa....suke sangat tengok tv....kalau bagi cite katon satu hari suntuk pun die tak kisah...kalau boring die g sepah umah kejap...lepas tu die ngadap tibi blk.....yang si adelia lak....tak berani minat tengok tibi...kalau die berkenan ngn cite tu baru die tengok kalau tak kerja utama die adalah menyyyyyyeeeepppaaahhh....dan aku sangat-sangat risau kalau die bergerak solo dan senyaaaapppp je.....aku kadang pelik gak sebenarnya....apa yang best sangat untuk dieorang sepahkan umah...dan everytime aku kemas umah memang tak kan tahan lama untuk rumah tu maintain kemas dan cantik.....aduuhhaaiii la umah aku kalau orang nak datang mengejut memang malu weiii aku nak terima tetamu.....

macam-macam kerenah anak-anak aku....sebelum tido tengok muka diaorg tenang dan lena je tido....rase bersalah sebab mudah sangat naik angin ngan diaorg padahal apa le sgt yang diaorg tau...main...makan...sepah...gaduh...nangis...ketawa...masalah hanya akan timbul bile diaorg nye keinginan tak dipenuhi....diaorg tak de sibuk nak fikir pasal jam....pasal gaji...pasal bonus....pasal perang lahad datu.....suci sungguh anak-anak kan....kalau kat opis aku berjanji pada diri tak nak marah-marah dan sabar dengan keranah anak-anak...tapi bile balik dalam kereta lagi aku dah jadi tarzan...mengamok tak tentu pasal.....

kadang rase macam aku ni bukan ibu yang baik....yang mampu sentiasa sabar dan tersenyum dengan kerenah anak-anak....duhai hati sabar tu kene lebih baru le keimanan akan meningkat.....so jom kita muhasabah diri supaya lebih tabah dan sabar dalam mendidik anak-anak....anak-anak tu kan amanah dari Allah....dan aku bersyukur kerana aku dapat peluang menjadi seorang MAMA....

terima kasih to alisya dan adelia kerana aku belajar banyak benda baru hari-hari bersama dengan diaorg....

No comments :

:: Track je ::