Thursday, October 18, 2012

:: Ntah ape-ape je ::

aku ntah ape-ape je malam tadi gaduh dengan alisya....anak aku yang sulung....bunyi sangat kelakarkan.....mama yg baru nk cecah usia 29 tahun bergaduh dengan anak yang berusia 4 tahun...bukan ke jauh jarak antara dua usia tu....hahahahaha

al kisahnye malam tadi mak aku call aku guna no hp abah aku...as usual aku tau abah aku memang tengah rindukan alisya dan nak cakap ngan die....haih die lak buat-buat jual mahal dan tak nak cakap ngn tok nenek...die siap declare...die sayang wan ngan atok je.....haih anak-anak...aku sedikit sebanyak terasa hati dengan kata-kata anak aku...nampka macam perasaan aku tak relevan tapi ianye tetap menyakitkan hati aku....malam tadi aku bergaduh mulut dengan alisya siap main baling-baling barang...lastnye die mengalah dan tertido selepas kene paksa...

pagi ni aku tak puas ati gak sebab aku tak nak cakap bukan-bukan pasal atok nenek die...aku tau la diaorg tu jauh jarang jumpa...tapi adelia boleh je manja-manja ngan nenek atok walau jarang jumpa....boleh je nak mesra-mesra...aku tak nak anak aku nanti orang cakap tak cukup diajar....aku tak suka...dari orang dok sedap mengata anak aku tak beradap baik aku ajar die....

memandangkan alisya ni memang budak yang jenis tak boleh kene provok secara kasar....jadi aku amik pendekatan yang agak bijak dengan bermain dengan psychology anak aku...aku tau dia akan kalah.....hehehehehehe...(jahatkan aku sbg seorang ibu)...tapi niat aku cuma nak mengajar anak-anak aku...mengikut corak aku....so aku mula la buat fairy tale story pasal kisah sedih atok n nenek...plus atok n wan...kisah same je macam kisah die yang kononnya sombong terhadap atok dan nenek.....belum sampai aku habiskan cerita tu...tetiba aku dengar die nangis......bersungguh....bukan nangis melalak.....nangis yang syahdu...macam tengok cite sedih-sedih tu....nangis dengan air mata yang meleleh......die merayu kat aku...die nak mintak ampun kat atok nenek....aku nak tergelak dah time tu...tapi aku tahan....sian sbnrnya aku tengok reaksi die....tapi aku tahan...aku nak die tau apa yang die buat tu salah dan tak patut.....

kira lepas pada tu...dia asyik berfikir...memang apa yang die buat tu sebenarnya salah dan tak patut...bukan aku nak suruh die lebih-lebihkan sangat atok ngn nenek die...cuma biar die tau macam mane nak hormat atok dan nenek die...tu je..mmg patutkan kita ajar anak-anak kite hormat orang disekeliling die.....so aku puas ati dengan cerita donggeng yang aku sampaikan kat die....hopefully die sedar apa yang die buat tu silap dan say sorry balik kat atok die yang sangat-sangat rindukan die....

aku faham kedudukan die macam mane.....tapi aku tak suka anak-anak aku tak hormat orang dan sakiti hati org yang paling aku sayang....dan juga orang disekeliling die...die kene belajar cara besosiap dan amik ati dengan orang sekeliling dengan cara yang bijak dan tepat...

No comments :

:: Track je ::