Tuesday, September 18, 2012

:: Mak tak sihat ::

addooii susahnye hati aku mengenangkan perkara ni...mak aku xsihat...lepas operet last week tahap kesihatan die terus merudum...terus jadi tak stabil dan tak menentu...susahnye hati aku bukan kepalang...kalau le aku ade sekali...mesti aku akan bagi sepenuh perhatian pada mak aku...tapi sekarang dengan alisya and adelia...mane mungkin aku tumpukan sepenuh perhatian aku...plus tuntutan kerja dan order customer menyekat kemampuan aku....aku kene akui kali ni yang aku bukannye super woman boleh terkejar-kejar kesana dan kemari...ikutkan hati memang semua benda aku nak buat...tapi mampuke aku buat semua tu dalam 1 masa....

mak mula disahkan menghidap prolapse iaitu dalam bahasa pasarnye rahim jatuh dah lame rupanya...die cuba sorokkan dari kami semua dan aku pun tau pasal kes tu masa ayit kawen bulan 6 lepas....aku pun terperanjat...aku dah try bawak pg jumpa doc kat putrajaya dan serdang...mmg doc terperanjat sbb doc kate dah sampai stage ke-3...its mean mmg dah final stage yang mane semua tu memerlukan pembedahan buang rahim untuk menjaga kesihatan mak aku...takut gak nti kalau dibiarkan nanti akan ade kesan lain mcm infection ke ape kan....

so ikutkan jadual asal mak kene datang serdang balik pada 4/9/2012 tapi takdir Allah sape yg mampu halangkan....mlm 31/8/2012...iye malam merdeka...esknye aku terperanjat bile kakak aku call cakap mak dah dalam emergency hosp ipoh....adooii mak punya la mcm nak jatuh jantung aku....dh habis sume prosedure doc kate nak postpone sampai next month iaitu 4/10/2012 baru boleh decide nak proceed for operation ke x sbb mak aku masa pg hosp ipoh tu doc cakap mak aku nye masalah jantung mcm makin xok dr dulu...so dah jadi kes lain le sekarang kan...dari nak buat treatment untuk prolapse....dah jadi kes jantung pulak...so kami adik beradik serta makcik pakcik aku xpuas ati...lalu kami bawa mak pg Pusat Perubatan Ar-Ridzuan kat ipoh...ok le...doc dah decide nak proceed for operation lepas check condition jantung mak semua....so 4/9/2012 mak masuk OT pagi2...aku dah xtantu arah kat opis sebab mengenangkan mak yang jauh dimata dan aku xdpt bersama-sama ngn mak....doa aku panjatkan pada Allah supaya Allah permudahkan segalanya...

dan segalanya selesai dengan gembira...sampai le satu ketika dimana mak aku lepas je kuar ward asyik demam on and off...ingatkan mayb sebab semangat die lari ke ape...sebab memang sebelum operation mak memang tak ok sangat condition...die mengalami sindrom ketakutan melampau...sian mak aku....walau kami cuba untuk tenangkan die...tapi die tetap tak ready dan takut....sampai le aku decide untuk balik ipoh sabtu lepas untuk tengok keadaan die....masa aku balik mak dah pucat lesi dan lemah...die dh over flow bleeding....mmg kuar mcm org bentan...aku memang tak betah tengok mak macam tu....dan malam tu memang nasib mak baik sebab kami cepat bawak mak ke hospital....red blood count memang drop gile..muka, tangan, mata, kaki sume dah pucat....tangan dah start kebas-kebas....doc terpaksa tahan mak aku sebab ade darah beku dan tempat operation tu ade bengkak ckit....plus dengan demam mak yang tak kebah-kebah tu....dan akhirnya mak terpaksa akur bile mak terpaksa berkampung dalam ward...memang berat ati dan aku sedih tengok condition mak....dengan keadaan abah yang tak begitu mengizinkan...sekarang aku kesiankan mak dan abah...abah memang selalu bergantung pada mak....mata abah tak begitu baik...kaki abah tak begitu kuat...abah memang sangat-sangat memerlukan mak walau macam mane sekali pun....dan aku tau abah sedih tengok keadaan mak macam tu...kami adik beradik lak sedih dengan keadaan mak dan abah....

hari ni mak masih demam....abah tinggal kat rumah sorang...adooiii sedihnye aku...moga Allah lindungi mak dan abah dari segala malapetaka....sembuhkanla segala penyakit diaorg...aku tak sanggup tengok diaorg menderita....moga dengan dugaan ini Allah ampunkan segala dosa-dosa kami hambaMu....


kat sini aku memula mengenal erti kehidupan...rahim ni yang menampung aku selama 9 bulan...

leoas kuar dari OT...sian mak aku...

1 comment :

Mrs Fingers said...

mak nae pun buat operation buang rahim 2 thn lepas...i'Allah takda apa2 eyna...doakan yg baik2 saja ok...susah hati kan kalau mak ayah jauh dr kita...mebi itulah hikmah nae x dpt keja kat luar dr penang...bwk sabar bnyk k eyna...

:: Track je ::