Thursday, September 20, 2012

Bila anak dah pandai komplen

aku sejak kebelakangan ni terlalu teringin nak mengandung lagi...aku suarakan keinginan yang meluap-luap aku pada en suami...dia faham tapi die ade gak sound aku.....ckp aku ni garang sangat dengan anak-anak dan kadang-kadang macam tak boleh penat...helllooo bukan suka-suka nak penat....duduk kat opis saje kadang-kadang memang memenatkan...

satu hari kejadiannya begini....on the way hantar en suami dan anak-anak ke destinasi yang dituju....

mama : syg org rase nak mengandung lagi...rindu sangat nak ade baby dalam perut ni... (sambil buat muka manja....mintak belas kasihan)

papa : hurm.....mengandung le...tapi yang kene le buat baik dulu dengan anak-anak....janganla garang sangat...ni baru dua sok dah bertambah macam mana pulak?

mama dengar diam je.....dalam ati dah kan dah terkena batang hidung sendiri...padan muka....

kebetulan lepas drop en suami kat opis aku meneruskan perjalanan untuk hantar anak-anak pulak kesekolah....on the ke sekolah as usual alisya suke berborak bukan-bukan membebel ntah apa-apa...aku pun teringat-ingat kata-kata en hubby menyampuk dengan bunyi yang agak mesra...alih-alih kene sound lak dengan budak kecik tu...

alisya : mama tau tau elisha(classmate beliau) die selalu bawak roti...mama die bekalkan...die selalu bagi kakak...sedap...

aku dengan tak niat lain menyampuk...

mama : nape kakak nak bawak roti ke nanti mama bekalkan ye...

tetiba die ckp.....perkataan yang membuatkan aku tersentap....terdiam tak tau nak cakap ape..

alisya : haaaaaaaaaa....macam tu la cakap dengan anak....kan papa dah cakap tadi...kalau mama nak mengandung lagi...mama kene buat baik...dan cakap baik-baik dengan anak-anak...baru boleh mengandung....

aku dengar terus terdiam...bahaya sungguh budak kecik ni....tak boleh cakap benda yang bukan-bukan depan die...sangat bahaya kot...

petang tu aku amik die balik dari sekolah...as usual die akan buat summary tentang aktiviti die kat skul...aku dengar je la....pastu kebetulan masa tu ade bas berenti betul-betul sebelah kereta aku...ade poster gambar budak sorang-sorang memula lepas tu gambar sebelah tu gambar budak yang same dengan seorang polis wanita....die cuba ceritakan keadaan budak dalam gambar tu...

alisya : mama tengok budak gurl tu jalan sorang-sorang tak de mama die...
mama : ha....kakak tengok tu disebabkan die jalan sorang-sorang kan dah kene tangkap dengan aunty polis tu.....

die diam....mula la bertanya itu dan ini.....tanya dari mana aku kenal papa die....tanya dulu kecik-kecik aku jalan sorang-sorang tak....dulu mama selalu jalan-jalan ngn papa tak...sampai satu statement die memang mengejutkan aku...

alisya : mama dulu ade jalan-jalan dengan papa tak?
mama : tak de...masa kecik-kecik dulu mama tak kenal papa....mama tak kenal siapa suami mama...macam kakak sekarang ni....kakak tak kenal siapa suami kakak kan...sok nanti dah besar, sekolah masuk universiti  n keje....masa tu kakak tau le sape suami kakak...
alisya : owh macam tu ye? kalau macam tu nanti kakak nak panggil suami kakak 'abang' le....

aku terdiam...mane die tau tu sume....besungguh die cakap...."kakak nak panggil suami kakak abang" huh...luruh jantung mama...sekolah rendah pun belum jejak dah plan nak panggil suami ape....apekah?
sangat gedik kot bunyinye especially dari budak yang berusia 4thn...aduhai anak....budak tu suci kan...cakap ape je die akan cepat serap...macam sponge sungguh....spongebob square pants betul le....so kene jaga setiap bercakap kita dengan anak-anak supaya tak tersilap cakap...dan anak-anak kita akan terpelihara dari segala pengaruh-pengaruh dan kata-kata yang tidak baik....

1 comment :

Mrs Fingers said...

marilah kita sama2 telan painkiller utk sakit kepala dek penangan gelagat anak2 kita...hahahah

:: Track je ::