Tuesday, June 12, 2012

:: Tonsilitis pulak dah ::

alahai perihal anak dara aku cik Nur Adelia Sufiya yang baru nk elok dr chicken pox.....chicken pox baru nk reda...lain hal lak kuar....masa bwk die g klinik sbb chicken pox ritu doc tu mmg check detail...mmg bagus le doc tu....up to toe die check adelia....

dlm check2 tu as usual berat adelia menjadi isu utama...which is berat xnaik...statik n comel gitu je wlu umur dh sthn lbh...still blm sempat nk cecah 10kg...mcm kes alisya dulu asal cecah 10kg mesti demam le....kene attact asthma le...mcm2...at last berat die turun blk ke 10kg...tp skrg alhamdullillah si kakak dh nmpk ckit perkembangan yang agak cemerlang...dh dekat 13kg pada usia 4year++...bunyik mcm kelakar je kan...skrg kan budak2 sume besar2..sume montel2....sume debab2...anak2 aku je kecik mcm xckp mkn...tp kalau aku cite psl nafsu makan diaorg sume org xpercaya sbb badan sungguh xmelambang kuantiti makanan yang diaorg mkn.....

dalam check2 tu....aku ngn en somi kerap perasan skrg adelia tdo suke tersedak n berdengkur kuat...which is itu adalah tanda2 utama tonsil die bukan berada dalam keadaan yg normal...doc check n ckp tonsil die mmg besar dan xsesuai ngn usia die....plus die mungkin jugak ade simptom2 asthma mcm alisya yg mana die kerap tersedar time tdo...memula doc suh treat adelia ngn singular...aku tibai singular alisya je sbb nk amik kat klinik ubat tu sgt le mahal...since alisya dpt free dr hosp serdang...aku rembat ckit adelia punya.....leh ye kakak...kite share2 ngn adik....lagipun alisya de ventolin & asthma pump die..leh cover ckit2......sesuka je kn mama dh le skip appointment utk amik ubat...xpe2 next month checkup alisya...so kite g sekali le amik k...

since adelia amik singular kakak..die dh xde tersedak2 time tdo...tp dengkur makin menjadi...leh saing2 mr papa lak....papa tu dh sah2 le mmg tonsil n tgu masa nk kene buang kan....so adelia terus dpt refer letter to HPJ...bahagian ENT....n smlm aku bwk die untuk jumpa doc....n doc tu akui mmg tonsil adelia besar  n sempit...tp xleh nk buat operation skrg sbb die masih kecik...still a baby...baru 2thn untuk merasai sakit dioperate...sian lak kn...takut die fobia nk mkn....klu dh besar ckit dlm umur 5thn...by that age die dh boleh terima arahan n dgr kata2 dan pujukan kite....so doc treat die ngn ubat utk alergik n nassal spray....huhuhuhu...aku harap adelia akan ok n hopefully tonsil die mengecut sendiri sbb aku xsanggup nk tgk anak aku sakit kene operate....


still teringat ayat prihatin kakak masa adiknye kene chicken pox..."mama kesiankan adik kakak...byk betul chicken chop die..." alahai anak teringin mkn chicken chop ke?hahahahahaha

No comments :

:: Track je ::