Thursday, May 17, 2012

:: Sgt terkesan ::

aku baru baca satu kisah dr 1 blog tentang eksiden yg berlaku di LPT...awal bulan hari tu..baca sini untuk kisah lanjut...aku rase ramai kot dh tau psl cite ni...since cite ni dh byk tersebar dlm fb n email2....aku terus jd paranoid...jd takut n trauma bile baca cerita tu...mmg ni bkn kali pertama kisah2 mcm ni terjadi...bby jd yatim piatu sekelip mata....dh tertulis semua begitu....

memandangkan kami selalu travel hari2...pagi2 meredah highway KL-Seremban..kadang-kadang memang sangat mencabar n mendebarkan...klu ikut dr status FB kawan pemandu inspira tu mmg nmpk mcm dlh bas yg turut serta dalam kemalangan tu....tp ntah le...baca kat sini untuk detail....

tp mengikut pengalaman aku selama ni...most of kenderaan berat skrg mmg mcm tak ade adap bile derada kat highway...dah sah2 le kenderaan diaorg tu berat dan besar...diaorg ikut suka hati keluar macam tak ada perasaan...tak kira kenderaan lain yang ade kat belakang...apa yang pasti diaorg akan keluar ikut suka hati...keluar tak ikut keadaan...semata-mata nak potong kenderaan yang lagi lembap dari diaorg....tak ke kurang asam macam tu....dan kenderaan ringan yang follow belakang tu terpaksa brek mengejut dan tak mustahil kejadian-kejadian macam ni yang mengundang kepada kemalangan di jalan raya...tengok je la berita-berita kemalangan sekarang....kebanyakkan nye melibatkan bas persiaran yang membawa nyawa penumpang bersama...

pernah aku dar seremban nak ke serdang masa tu....bas transnasionl aku tengok memang berada dalam keadaan yang tak stabil...tapi masih berhajat untuk bawak laju macam bas tu tak de masalah...sedangkan setiap kali die cuba speed je bas tu akan terhuyung hayang...dan aku tak dapat bayangkan perasaan penumpang-penumpang dalam bas...kalau aku berada dalam bas tu mesti tak lena tidur aku.....mesti aku rasa macam nak terjun dan jalan kaki je....alahai bahaya sungguh le bas tu....aku sendiri sebagai pemandu kenderaan ringan masa tu takut nak potong bas tu takut aku lak menjadi mangsa kalau die hilang kawalan time tu....

sebagai pengajaran...kite kene sama-sama berhati-hati....memang kalau dah tertulis macam tu kita tak kan dapat elak...tapi selagi boleh rasanya seeloknya kita amik jalan untuk tidak terlibat.....dan aku faham kadang-kadang bukan kita yang salah dan sedar tak sedar kita menjadi mangsa kerakusan manusia lain yang mementingkan diri dan ego masing-masing...

ape pun al-fatihah kepada arwah suami isteri yg maut dalam kejadian...dan sangat kasihan kepada anak tunggal arwah yang terpaksa menggalas title sebagai anak yatim piatu diusia yang sangat kecil....dan die sendiri tak faham apa sebenarnya yang berlaku pada die....dan juga arwah org tu die....semoga Allah tempatkan arwah bersama orang yang beriman dan Allah lindungi anak kecil yang tak berdosa tu...amin

No comments :

:: Track je ::