Tuesday, May 22, 2012

:: Belum tiba masanya ::

aku skrg mmg tengah berusaha untuk bagi adik untuk alisya n adelia...mungkin setengah org ckp terlalu awal untuk aku merencana keluarga aku sedangkan anak-anak masih kecik lagi....bagi aku tak terlalu awal kot....umur aku pun bukan muda mana untuk aku bertangguh-tangguh dalam hal nak membesarkan ahli keluarga aku....

memang sebelum ni aku plan...ada amik beberapa family planning method yang mana aku rasa sekarang dah memakan diri aku sendiri...kalau sebelum ni aku amik IUCD sebagai langkah pertama untuk mencegah kehamilan...seperti posting aku sebelum ni...memang memberi kesan yang agak tak best untuk aku.....period aku non stop...bleeding dengan banyak dan menakutkan....aku stop dan doktor ada bagi saranan untuk aku mencuba pil perancang...tapi disebabkan aku takutkan saiz badan aku akan mengembang aku reject awal-awal..dan doktor terus suggest aku untuk amik injection depo-provera...untuk isu ni pun aku ade post sebelum ni....

1st cycle of injection...tak banyak perubahan pada aku...baik dari segi pengembangan badan mahupun period cycle....tapi aku dapat rasa sedikit keganjilan bila balance depo tu berkurangan dari badan aku...ni pun aku ade post sebelum ni....kepala aku sakit....rase mual dan loya...tapi magik bila aku start balik amik injection depo semua tu terbang...lari tak dapat dikesan....huhuhuhuhu...dan aku decide untuk stop amik injection ni for next cycle...sebabnya 'kami' dah bersedia untuk menimang cahaya mata sekali lagi....

tapi kali ni dugaan lagi hebat...kepala aku start sakit....sakit teramat sampai aku mual-mual dan muntah akibat menahan sakit kepala yang super duper hebat.....bile pergi klinik doktor sume cakap aku stress....tapi aku tak rase stress pun sebenarnya...masalah memang la ada...tapi tak de sampai tahap yang membolehkan aku stress sepanjang masa dan buat aku tertekan...lastnye aku decide untuk buat full health screening kat columbia asia.....result sume ok dan tak de pun benda-benda ganjil melainkan terdapat stone kecik kat buah pinggang kiri aku....but nothing to worry....just minum air banyak dan doa supaya stone tu keluar dengan sendiri dan jayanya....

kepala still continue sakit.....habis sudah daya aku usahakan...jumpa doktor bukan sekali dua....pergi urut...but still the same....lastnye aku jumpa gynea aku....dengan masalah tak ade period since 2nd cycle....mual-mual dan muntah-muntah...doktor buat semua test....upt....darah dan scan...tak de baby le...kecewa....dan lebih mengecewakan aku bila doktor cakap mungkin dalam masa terdekat ni aku mungkin tak berapa subur so harapan aku untuk mengandung dalam masa terdekat sangat tipis...habis la plan aku untuk ikut jadual dalam calender cina yang mana kalau aku try conceive dlm bulan may sampai bulan ogos possibility untuk dapat baby boy tu tinggi....sian kakak-kakak belum boleh dapat baby boy lagi...period pun tak de mcm mane nak tau kalau mengandung dan ade baby kecil dalam perut mama ni...

dan lagi menyedihkan dan buatkan aku stress...yes this time aku memang agak stress...aku goggle blog Dr. Zubaidi Hj Ahmad berkenaan isu injection depo ni....sangat memberi kesan pada aku....tahap kesuburan aku sangat rendah sekarang dan doktor pang kat columbia pun cakap benda yang sama....amik masa lebih dari 6 bulan untuk pulih semula....

aku stresssss....aku nak mengandung.....badan lak naik dengan jayanya....aku harapkan hormon lain yang subur...hormon gemoks lak menjadi-jadi menyebabkan badan aku membiakkan lemak dengan jayanya.....

 

No comments :

:: Track je ::