Wednesday, December 14, 2011

:: Mendidik anak zaman sekarang ::

aku smpi skrg dok terfikir....mcm mane kite nk bg yg terbaik utk anak2 kite...klu ikutkan zaman mak aku dulu....aku akui mak aku garang mcm singa...mulut lak bising...pot pet..pot pet.....manjang bising...esp klu pepagi aku liat nk bangun tdo...mmg klu zaman dulu xdpt merasa tdo smpi matahari pacak kat kepala......aku dpt merasa tu time aku belajar bile mane mak aku xde depan mata....huhuhu...klu x mmg xde istilah aman ketika tdo.....mak aku ajar aku buat keje umah since umur aku 6thn....7thn aku dh boleh kemas umah....aku ngn kakak aku akan bekerjasama tlg mak aku....kakak aku hande part kat depan n aku kat belakang..as usual la kakak aku xsuke keje yg renyah2....dulu aku merungut...rase mcm kene tindas bile mana keje renyah..keje kotor2 sume aku buat...at least skrg aku bersyukur...sbb aku skrg blh kenyangkan perut suami n anak2 aku...dgn air tangan aku sendiri...berkat usaha didikan mak aku yg mcm singa betina tu....wlupun mak aku mcm singa betina...tp kitoarg bertia sgt close since mmg kitaorg bertiga je gegurls dlm family tu kan....xde lak bile kate mak aku garang mcm singa betina kitaorg ni jd anak yg terpinggir n tertekan....

itu 1 bab...bab lain lak....bab nk berhibur bersama teman2...sepanjang usia remaja aku...seingat aku...aku penah kuar town bersendiri xsilap aku xsmpi 5X....huhuhuhu....yg lain2 sume ade escort smpi le usia aku 17thn....smpi le aku msk uitm....bayangkan aku asyik terliur dgr member2 aku bercerita itu ini.....al maklum le aku sekolah sume pompuan....mmg xde hubungan langsung dgn lelaki....aku dihantar ke sekolah pompuan since umo aku 7thn....n bagi aku lelaki yg ada dlm hidup aku adlah abah, abang2 aku , adik aku n sepupu2 aku...itu saja....kadang rase nk memberontak gak...tp aku bersyukur bile difikir blk skrg...mak aku cuba selamatkan aku dr melakukan kesilapan yg mane akan merosakkan masa depan aku sendiri...sbb pada usia remaja kite nk mencuba segalanya...semua sekali....elok ke xelok semua nak cuba....xkisah akan implikasi yg akan dtg kemudian hari...n kdg aku sedih gak sbb ade gak member2 aku yg tergelincir...hanyut.....

tp skrg?...bile aku dh jd mama kepada 2 org puteri....n aku ingin anak lebih lagi..untuk menyerikan hidup kami....serius aku nk kan anak 2 pasang....2 gurl...2 boy...n lepas tu aku nk cuba didik anak2 aku dengan penuh kasih sayang.....tp aku konfius....apakah cara yg sepatutnye aku gunakan...adakah praktikal aku guna cara mak aku dulu dizaman skrg yg lbh mencabar....lbh byk dugaan ni....lbh canggih dengan teknologi yg xpenah ade pada zaman kite dulu....klu dulu budak bebas main padang sane sini...tp skrg xlg.....sungguh mencabar sbnrnya nk mendidik anak2....nak bg diaorg faham keadaan ibu dan bapa....selagi boleh nk setanding dgn kawan2 yg ade....xyah ckp org lain le...anak aku sendiri...apa saje kawan die pakai...blk umah mesti die ckp..."nanti mama gaji mama belikan utk kakak ye?"...ko nak cakap ape....aku xikutkan sgt....tp dlm hati aku sedih sbb xdpt nk penuhi permintaan die....sumpah...selagi boleh aku mmg nk sgt penuhi impian dan keinginan anak2 aku...

ade skrg aku tgk...parents yg xakan marah anak2 die...sbbnye takut anak memberontak n akan menjauhkan diri dr kite....hurm praktikal ke cara mcm tu?klu kite xmarah....mcm mane die nk tau benda tu slh ke x?mane die nk tau bile die harus perbetulkan kesilapan die?biarkan anak...ikut setiap kehendak diaorg n sokong utk lakukan benda2 yg bagi aku xberapa berfaedah....anak2 aku...smpi skrg...alisya xpenah main game dlm phone aku...aku xpenah bg...bkn kedekut n berkira...tp aku xnak anak2 aku addict ngn benda2 mcm tu....agak kolot pemikiran aku bab jaga anak2 ni.....adakah sbb aku sendiri terpengaruh dengan didikan mak aku....yg mmg suke kontrol itu dan ini.....tp at last bile kite jd parents kite akan sedar setiap apa yg ibu dan ayah kite buat dulu...adalah utk kebaikan....

skrg lak mcm2 isu ade...yg pelik2....yg menakutkan aku utk membesarkan amanah Allah ni dengan baik.....mcm mane aku nk membina akhlak yg mulia bagi setiap anak2 aku....apekah pendekatan yg plg relevant ptt aku lakukan.....aku xnak aku tergelincir dan merosakkan masa depan anak aku sendiri mcm yg terjadi pada sufiya yusuff....bermula dengan baik...budak yg sgt pintar...but at last apa jd ngn die....sgt menyedihkan....

bagi aku...budak skrg nk dilarang mcm disuruh...sepatah apa yg kuar dr mulut kite...10 patah dia balas blk....apa yg penting bagi aku dalam mendidik anak2 zaman skrg adalah kesabaran dan perlukan psychology yg sgt tinggi utk membuatkan diaorg hormat kite dsbbkan cara kite mendidik mereka juga dengan cara terhormat...xslh utk kite meminta maaf dengan anak2 kite klu kite buat slh....aku belajar buat mcm tu skrg....bg aku dlm secara xsengaja ianya membuatkan anak aku menjadi seorang yg pemaaf and mudah meminta maaf.....pastu aku akui....temperature aku mudah naik klu xkene pd gayanya...pendeka kata aku mmg mama yg sgak garang......klu naik hangin mmg mcm tarzan suara aku,,,tp bile lepas marah aku menyesal lak.....aku xsuke ade perasaan mcm tu...aku xnak anak aku rase aku ni tmpt n org yg plg die takut...die xbuat sesuatu benda bkn sbb die hormat aku...tp sbb die takut aku...die gerun ngn aku....aku nak jadi sahabat die.tambahan lak dua2 gegurls...mesti le aku nk bermesra ngn diaorg selalu...share itu dan ini...


skrg bile dh jd mama...aku sedar bukan ringan tanggungjawab yg aku kene pikul skrg ni....aku kene pandai handle keadaan, emosi, kehendak, keinginan dan keprluan anak2 aku...aku perlukan ilmu keibu bapaan yg lbh lg utk mempertajamkan lagi usaha aku untuk mendidik anak2 aku kearah kebaikan....untuk bg diaorg rase bahawasanya...rumah adalah tmpt yg plg selesa dan selesa untuk diaorg ddk..utk diaorg lepak....n aku adalah telinga, mata untuk diaorg.....bahu aku adlh bahu yg plg selesa utk aku pinjamkan utk anak2 aku dikala mereka dalam kesusahan dan perlukan aku....aku ank jadi sahabt diaorg...tp dlm masa yg sama aku adlh ibu yg terbaik ut diaorg....moga usaha aku berjaya...untuk mendidik anak2 aku kearah kebaikan....n sebelum aku berjaya melakukan semua tu...aku kene didik rohani aku...aku kene didik emosi aku...aku kene didk diriku aku mmg xsempurna.....walau aku tau aku xkan mampu menjadi sempurna...at least aku dpt menjadi yg TERBAEEEEEEEEEKKKKK...wish me luck.....n wish all da parents best of luck too....amin... 

No comments :

:: Track je ::