Wednesday, November 16, 2011

:: DUGAAN ::

minggu lepas sungguh mencabar keimanan, kesabaran dan emosi aku......aku mmg dh bjnji utk siapkan wedding cake untuk customer yg dh order sbulan yg lepas...aku dh block date tu semata-mata nak buatkan kek yg terbaik utk die...since ni le kali pertama aku amik order utk wedding cake....aku amik ni sbg cabaran utk diri aku sendiri...setelah semua preparation dibuat.....aku semakin gelisah sbb pihak pengantin mcm sambil lewa psl order ni....aku diamkan lg...kalau dh rezeki aku mmg xkan kemana....

khamis malam...aku dpt call dr mak....abah msk hospital...kaki die makin bengkak n ade nanah...alahai risonye hati aku time tu...mmg nangis aku mlm tu.....dgn mengenangkan status kek yg agak tergantung ni...pastu abah lak kene msk hosp...Allah je tau mcm mane gejolaknye hati aku.....setelah mendapat confirmation dr pihak pengantin...aku terus gelek fondant...aku sendiri xtau ape yg aku nak buat...mmg kepala otak aku blank n blur time tu....aku buat tu pun sbb aku xblh nk tdo mengenangkan abah kat ipoh....call mlm tu ayiet ckp jari abh dh menanah teruk....possibility utk dipotong tu tinggi....so esknye doc just buang nanah dulu...klu ok diaorg xkan potong jari tu.....

jumaat tu aku terus berdebar...xsbr nk tau ape keadaan abah...lepas abah selesai buang nanah kat jari tu...diaorg kate xbyk perubahan pada abah...abah still demam n nmpk xsihat n segar...aku lak terpaksa buat kek dlm tangisan....pape pun kepuasan pelanggan aku mesti utamakan jugak since sume ni bermain dengan duit....n rezeki yg akan mendapat rahmat dr Allah....

sabtu pagi...mak call aku ckp xyah blk since tgk abah dh makin ok...aku sikit lega....tp hati still xsedap...mcm ade benda yg xbest nk jd....cake berjaya aku siapkan pkl 3pg...alhamdullillah...moga pihak pengantin suka dan terpaut dengan kek aku.....

ahad pagi tetiba mak call aku...urgent katenye...dia kate jari kaki abah terpaksa jugak dikorbankan...since abah dan sesak nafas n still xok...jari die dh mati...daging sume dh xleh nk lekat antara 1 sama lain...tinggal tulang n bahagian ats jari je....aku menangis lagi...sbb kali ni mak ckp abah nmpk sgt2 xok...n kakak aku pun ckp condition abag xberapa cantik...better balik dr ralat kemudian hari....ape perasaan korang klu dpt call mcm tu pg hari......aku terus packing barang....siap2 semua...terus ajak mr hubby blk ipoh...kitaorg bertolak dlm lepas zuhur...dengan hujan lebat...mmg susah sungguh hati aku time tu....

sampai ipoh dah malam...nk naik ward dh xblh...so decide pg esk pgnye je....

isnin pagi terus kuar breakfast n terus g tgk abah...otw nk g hosp..pihak hosp call...mak aku dh nebes...rupanya ade berita gembira...abah aku dah le discharged....yiiiipppyyy...bestnye...maksudnya abah dah semakin ok...setelah jari kaki dikorbankan keadaan die mmg makin pulih sbb kuman dr luka sblm tu dh ilang....

smpi umah dugaan lain pulak dtg...adelia...si kenit yg merbahaya dh buat onar...dia patahkan spek mata aku tanpa belas kasihan.....aku xnmpk buat seketika....carik spek spare pun same gak nasibnye....spek spare mr hubby pun same...alahai anak ku.....lastnye terus beli contact lens sbg pengganti spek yg patah....n RM pun terbang lagi.....tgh2 bulan...RM terbang.....rase mcm nk pengsan....

tarraaaa...ni le wedding cake aku....alhamdullillah
n alhamdullillah...lps kejadian dan dugaan yg bertimpa2....abah aku makin sihat tp kerap hypo....kek aku mendapat pujian....not just of deocnye yg jelita dan seksi...tp dsbbkan rase RV yg sgt mengiurkan...alhamdullillah...moga abah makin sihat...makin cergas...makin ceria......adik syg abah sgt....amin....

No comments :

:: Track je ::