Thursday, October 13, 2011

:: Budak2 dulu Vs Budak2 skrg ::

smlm masa OTW nk blk umah tetiba aku dok bukak topik ni ngn en somi....perbezaan budak2 dulu dgn sekarang......tetiba kepala aku teringat pada icecream pop yg leh patah 2 tu.....ade color oren, hijau, purple n merah......hehehehe...n aku dulu suka color hijau n en somi kate die suka purple.....bile teringat blk zaman kanak2 dulu mmg indah kan?..xde masalah...klu dulu celik bijik mata...makan....mandi....pg main...tghari blk mkn....g main blk terus bawak smpi ke ptg....nk maghrib baru blk...pastu makan....terus zzzzzzzzzzzzzzzz....mmg heaven kan.....

klu dulu....xyah nk pk mcm2 budak skrg ni...maintenance tinggi.....pening kepala mak ayah nk handle....sume nak...nk yg best2 lak tu.....ape yg kawan nk die pun nak....same kes cam diva aku...sume die nk....al maklum le die kan ade geng princess die....so mmg mak xleh nk ckp ape la kan....baru umur 3thn....dh pandai buat comparison itu dan ini...mintak itu dan ini...ade feveret idol......ade feveret color...ade feveret fren.....sume ade le dlm list kepala die....dulu aku 3thn...ape tau...nk pilih baju sendiri pun blm tercapai hasrat...tp skrg budak2 3 thn pandai demand nk baju mane...mcm mane...color ape....brand ape?....aduhai anak2.....nasib le si kecik adelia blm tau ape2....tu pun dlm usia 1thn 6 bulan die dh pandai gak demand2...klu kakak ade baru die pun nak sama......klu xdpt menjerittttttttttt leeeeeeeeee..naaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkk...terpaksa amik n beli...

klu kite dulu mane nk kenal PSP,PS2,3 dan seterusnye...mane nk kenal Ipad...mane nk kenal Ipod.....tp budak skrg....game2 dlm tu...application2 yg ade dlm tu sume diaorg tau.....diaorg lg teror lak tu.....pening nok.....bg aku...mmg aku xajar pun anak aku benda2 gini...xmo die terus terpengaruh dan xmembesar dlm suasana kanak2 normal.....bg aku permainan2 mcm ni akan membuatkan anak2 kite xreti bergaul dan bersosial.....diaorg akan berada dlm dunia diaorg sendiri....asyik berkepit ke sana kemari ngn sume gadget2 tu.....

berbeza ngn kite dulu kn....nk dpt game TV tu pun dh jakun semacam kan?....tu pun berjadual klu nk main....klu dulu sume permainan ade musimnye....time aku kecik dulu le...klu dh time main galah panjang mmg hari2 le main menan yg same...bile dh jemu msk lak menan lain....main getah....masa tu sanggup kayuh basikal g kedai beli getah n ikat2 kasi panjang...klu xde member sanggup practice kat umah...ikat kat kusi umah....main gak....gile arrgghhh....tu blm msk main masak2....main police & thief...main baling tong...main telur buaya...main rounders....main bola beracun....main susun kasut....klu dulu kitoarg main police & thief mmg jauh coverage nye...mmg smpi ke maghrib pun ssh nk tangakp thief nye.....main aci nyorok.....main batu seremban.....mmg best le dulu....kite bebas nak main mcm2...main kat mane2.....tp skrg....main jauh ckit dr umah dh mcm2.....culik le....hilang le...mcm2 kemungkinan....so anak2 kite mmg x didedahkan ngn aktiviti2 sihat mcm ni...aktiviti diaorg skrg ni byk pada benda2 yg xmemerlukan byk pergerakkan...dgn makanan yg xberapa sihat skrg ni.....sume makan sedap tp xberkhasiat.....

so byk perbezaan budak skrg n dulu......budak sekarang nk membesarkan diaorg makin mecabar...makin menguji minda....sbb bile kite cuba nk manipulate minda diaorg...diaorg dh manipulate gile2 kite blk....nk jawab ape.....ni sume kesan terlebih DHA...AA..Taurina le...TT ratio sume benda khasiat ni dlm susu....kite sbg ibu bapa harus mencari method baru n cara2 mak2 n ayah2 kite dulu ajar kite dh xberapa nk relevant skrg....ade sesetengah boleh recycle... tp xsemua sbb dunia kian mencabar....kanak2 kian bijak dan agreasif....anak2 kite ibarat kain putih n kite sbg ibu bapa yg akan mencorakkan rentak hidup diaorg....ape pun aku bahagia menjadi mama kini....n akan berusaha utk berikan yg terbaik utk anak2 aku.....

No comments :

:: Track je ::