Wednesday, March 30, 2011

:: Jaga-jaga Cik Limah ::

jaga-jaga skrg ni...jgn memandai menghantar post2 or update status yg bisa mengguris hati org lain....kdg2 kite xbermaksud mcm tu....tp org lain salah anggap dan menjadikan benda tu sbg 1 virus yg teruk....yg blh rosakkan maruah dan reputasi kita sendiri....sedar xsedar nama kite sendiri tercemar sbb diri kite....

masa aku g grooming class ritu.....speaker tu ade ckp.....even dgn status update or pape saje yg kenyataan boleh mencerminkan siapa diri kite sendiri walau org blm kenal kite...org akan mudah buat penilaian siapa diri kite walaupun pada hakikatnya kite xseteruk status kite.....kuat sungguh kan kuasa IT skrg ni.....email....status update...blog update....posting sume bahaya skrg ni...sume kene bertapis.....menakutkan bukan.........

kadang2....kite marah kite luahkan kat status FB...kat blog.....org lain lak baca dh anggap lain....mcm2...mcm kite ni pemarah atau sbgnye...padahal sbnrnya mungkin time tu kite berada dlm keadaan tertekan....sapa tau...atau mungkin status update tu ditujukan utk org lain....org lain lak terasa.....sensitivity manusia ni berbeza2...subjektif....tu yg buatkan benda2 mcm ni kronik.....

bagi sesetengah org lak....status update n blog update dijadikan sbg tempat untuk menunjukkan riak sombong....bongkak pd benda yg rasenye xperlu nk diuar2kan sgt....share sikit2 blh le....klu asyik benda sama sgt...org lain pun boring....klu kite obses pd sesuatu tu pun rasenye perlu ade limit.....cecuba kite obses pd benda2 kerohanian or bersifat ketuhanan xde lak nk obses bercerita itu dan ini....ni tgk byk sibuk dok cite.....ttg badan yg cantik wlu dh beranak.....punya susu yg byk utk anak.....dia insan yg baik....semua elok2 je la....kire perfect le....die saje punya itu dan ini...bukan ke poyo namanye....mmg blog or status update tu hak individu...tp bg aku biar berpada....mcm aku dulu mmg obses dlm update blog...skrg ni rasenye klu ade isu yg betul2 aku rase perlu akan aku update...if not....let it be........same gak mcm status FB.....

utk aku...blog ni lbh kepada nukilan peribadi......tp dlm masa yg same ianya menjadi tatapan umum....boleh buat duit dgn blog ni.....FB pun same....ade baik n buruknye....so bertapis le sblm menulis.....berlapik le sblm ade yg terusik...n bg pembaca lak...jgn le cpt terasa klu sbnrnya nukilan tu bukan utk anda....klu korang terasa gak....mungkin ade yg xkene antara anda dan penulis tersebut....ceria2 selalu......xbaik mengguris hati org n xbaik lak senang2 nk judge org....sblm pape kite ptt cermin diri sblm nk tunding sane dan sini....

p/s : ni bukan utk sape2....general k.....utk pedoman aku...n utk korang2 yg membacanye....adiioosss amigosssssss....peace no war..........

No comments :

:: Track je ::