Monday, February 28, 2011

:: Pantang Larang ::

sungguh penat aku rasenye badan ni....smlm baru sudah kenduri kesyukuran untuk adik ipar aku n anaknye....habis pantang sudah...alhamdullillah selesai sudah proses berpantang yg bagi aku amat memeritkan...kenapa perit...sbb byk benda yg kene pantang.....itu dan ini...dari bab makan...cara jalan....cara duduk.....cara JAGA EMOSI.....segalanya....n time ni la aku sedar sokongan dari org2 yg aku syg amat2 diperlukan....setelah mempunyai 2X pengalaman berpantang aku mmg sgt rase selesa ketika berpantang adelia....puteri ke dua aku.....rase lebih tenang dan bertenaga...mungkin sbb aku bersalin normal time tu....

time alisya mungkin sbb tu pengalaman pertama aku....buatkan aku byk stress n susu kian merajuk dr aku....tp alhamdullillah sepanjang aku berpantang ngn mak aku....alisya merasa telan susu aku....sbb mak aku mmg paksa aku susukan anak aku....but yet...masa tu pengalaman amat cetek...so main sebat susu tin....bby pun klu dh merasa teat ngn susu botol mmg die sebat je....sbb laju kn....mmg agak stress bile pengalaman kurang.......n smpi sudah serius aku menyesal n sedih xdpt susukan alisya sepenuhnya....2 bulan je umur die terus merasa susu botol sepenuhnya sampai le skrg....

kata org pengalana mengajar kite kn....n mmg betul...masa nak bersalin kan adelia mmg aku sgt2 aku sakit tidak tertahan...sakit di 'induce' mmg xde tolok bandingnye.....xtdo aku 1 mlm jadi peronda sukarela dlm ward tu....wlupun aku terpaksa melalui proses yg amat2 mengerikan dan menyakitkan alhamdullillah aku x fobia utk bersalin lg....sume xcaya aku xamik epidural....aku gagahkan jugak menahan sakit wlu masa tu dh termuntah2....walu masa tu nafas aku terputus2 menahan sakit....mr hubby dh buat muka cuak....mintak aku czer je.....tp aku nekad....xmooo....alhamdullillah keluar gak adelia dengan selamat....normal.......n kejadian seterusnye....malas mau cite sbb sgt tragik........heheheehe

kisah pantangnye terjadi sebaliknya....mak aku temankan aku selama seminggu...sementara menanti kederat aku kembali pulih...wlupun mmg stress gak time ni....tp aku ade mak n hubby disisi aku.....tu yg membuatkan semangat aku kembali pulih....time ni mmg aku nekad nk susukan adelia sepenuhnya....wlu terpaksa menahan sakit akibat luka.....meleleh gak air mata...tp aku nekad.....aku kuatkan semangat n adelia mmg byk membantu mama.....die pun sgt2 teruja nk merasa susu mama...nak buktikan yg mama die pun boleh susukan die....n aku tebus blk kesilapan...aku bg kakak jugak rase susu badan aku.....n dia amat suka...even klu skrg aku suh direct pun die nk...tp aku lak gelikan...gigi dh berderet.....huhuhuhu

n aku seronok berpantang adelia...tiada tekanan yg sgt2 teruk2.....cuma selera aku mmg hebat.....mkn nasi membukit....mkn tanpa henti tp badan kurus melidi...tu lah saat bahagia aku....mkn byk mane pun badan slim2....gile aarrgghhh time pantang je berat aku terus turun jd 45kg...same time aku hbs sekolah dulu....bangga gile kejap...tp mr hubby lak komplen die kate kurus melidi.....

hbs pantang badan still maintain tp dsbbkan nafsu makan yg kian melampau dan xde pakai bengkung segala macam...badan aku comel ckit skrg ni...wakakakaka...niat hati mmg nk pakai bengkung memalam...nk kecikkan perut yg comel ni.......haih.....xmakan nti kang lapar mcm nk pitam...smpi muntah2 msk angin....makan lak kang gemok gedempol xhengat.......manyak susah oooooooooo........

n aku bersyukur sehingga ke hari ini...ketika ini dan minit ini.....ade lg rezeki untuk adelia...die 100% reject susu lembu...moga aku dapat susukan die smpi umur die 2thn.....aku gembira n bangga dapat susukan die sampai sekarang....dan baru skrg baru aku percaya...bukan mudah untuk meneruskan sesuatu yg kite anggap mudah...melainkan tekad dan niat yg bergitu tinggi untuk menjadikan ia kenyataan....

No comments :

:: Track je ::