Tuesday, January 18, 2011

:: Mendidik anak-anak::

macam mane cara korang mendidik anak?....bg aku....aku lebih simple n slumber dlm mendidik anak2 aku....xde protokol tp still kene jaga adab dan pertuturan sbg seorang muslim dan melayu....aku xnak anak aku terlalu dimanjakan.....susah gak aku nti nk handle...sbb bg aku...klu dengan kite je ok le...sok bile die dh mula nk explore dunia baru...explore dunia luar yg lbh challenging xke anak kite akan menjadi mangsa dan die secara automatik xkan tau n takut utk protect diri sendiri....bukan nk mengajar anak menjadi gangster ke ape...cuma nak anak tu lbh 'kental' n ade keyakinan diri....tau menjada diri dan hak die sendiri......

mmg kalau org tgk aku didik anak...semua terkejut sbb aku sgt2 simple....bukan mengambil mudah....tp aku nak anak aku tau membawa diri....aku xnak die rase terkongkong....tp bab2 tutur bahasa....bab2 hormat org....bab2 hukum hakam agama....tu aku tegas le.....xde le amik mudah n simple memanjang....sok nti org kate mak ayah xpandai jaga anak lak.....

anak aku mmg cool.....xde meleleh2....xde over manja.....syg tetap syg...sape xsyg anak wei....salah tetap slh...n setiap kesalahan pasti akan kene denda n hukuman yg dipikir logik...mulut aku...usah cite le....mmg leh dgr 1 taman perumahan aku kalau aku ngamok....

walau apa pun cara didikan kite....anak2 adalah cermin diri kite....tu kadang2 bile anak2 aku buat perangai atau kuar perkataan yg xmunasabah mula la menyesal n menyalahka diri sendiri.....sbb budak2 akan memerhati....dan kite adalah pengarah utama yg akan menjadi contoh kepada pelakon2 kecik....tu le skrg sudah terhasilnya 2 DIVA kecik dlm umah aku.....

moga aku dpt bg yg terbaik untuk anak2 aku....mustahil untuk anak2 aku menjadi sempurna...bagi aku...aku cukup2 bahagia kalau anak aku tau hukum agama...hormat org tua n org sekeliling...tau utk protect diri die dan hak....tau utk menegakkan keadilan...berani kerana benar.....sempoi.....ok le tu pada usia mereka yg comei tu.....yg selebihnya akan aku usahakan untuk diaorg menjadi lebih baik....dan insan yg lbh berguna.....dunia dan akhirat....amiiiiiiiiinnnnn

No comments :

:: Track je ::