Tuesday, March 23, 2010

~ Welcome to our family baby ~







dah lama aku xpost entry dlm blog aku ni......kenapa ek?...sbb aku telah bercoti.....yeaaahuuuuuu...finally...aku kembali bergelar mama untuk kedua kali dan kali anugerah yg aku terima dengan dugaan yg agak besar......
mmg aku nantikan kehadiran puteri kedua ni....penyeri keluarga kami...dan alhamdullillah kami kini tinggal berempat.....mama,papa,alisya n baby......nama dah ade but blm decide....

khamis 18/3/10 mmg aku ade buat appointment untuk checkup ngn specialist....sequal kepada keputusan ctg 2 minggu lepas yg xberapa cantik....slepping patern.....khamis tu aku pg sekali ngn aduan bby aku dah kurang bergerak..tetiba doc terus ckp nk tahan aku......huih seram gak sbb die kate memandangkan aku ade previous scar history die nk induce akiu dengan dose yg kecik dulu.......1/2 tablet...tp aku kene buat ctg dulu.....buat ctg result still xberapa cantik.....so mmg terus kene tolak msk ward....aku terkejut....mlm tu msk drip...cont ctg...esk pg dh nk kene induce....takutnya sbb dgr2 cite org ckp induce tu saaaaaaaakiiiiiiiitttttttttt......

jumaat 19/3/10 subuh2 kene buat ctg lagi...againnnnnnn......n doc decided teruskan induce sbb fetal movement mmg xcantik n ade ckit contraction.....pkl 11 pagi....aku dh kene induce......hati still berdebar....sblm msk tablet tu doc ckp dh bukak 1cm......ptg tu dh terasa sakit ckit......lepas maghrib dh start.....doc check baru bukak 2cm........lepas isyak......sakittttttt sudah mari......mlm tu aku dh start xblm tdo.......ku pohon keampunan pada semua....mane le tau nyawa xpanjang.....mlm tu dh start xblh tdo.....check jalan baru bukak nk msk 4cm.....
sabtu 20/3/10 aku baru nak terlelap doc panggil untuk pecahkan air ketuban....lepas pecah air ketuban....adoooiii.......kemuncak segalanya.....pkl 8 kene tolak dlm labor room....masa tu sakit hanya Allah yang tau...dengan air ketuban yg berjijiran...aku kuatkan jugak...aku bgtau hubby aku n die dtg on time......nasib die ade teman aku sepanjang aku dlm labor room....memula die memain ngn aku...cuba buat lawak nak tolak rase sakit aku...bercerita mcm2...psl alisya...psl cite lawak....aku xmampu nk berckp walau sepatah....mulut terkumat kamit baca kalimat Allah....mitak dipermudahkan......air mata mmg dh xde...aku semacam kuat mengumpul semangat......pkl 9.30pg nyawa aku mmg dihujung tanduk......laughing gas sungguh xmembantu...lastnye terpaksa masuk oksigen.....sakit dh xtertahan.....nafas mmg tersangkut2....bile tanya doc pkl berapa nk check jalan...leh die ckp pkl 12 aku dh hangin....aku dh separuh mati......lastnya dtg rase nk berak.....berkejar diaorg sbb jln dh bukak 7cm......diaorg korek untk cari jalan....diaorg kuar blk...lastnya aku paksakan jugak....berkat air selusuh mak aku bg....jalan bukak smpi 9cm xsmpi setengah jam.......alhamdullillah....pkl 10.59pagi baby selamat kuar....aku ingtkan sume dh selesai...rupanya...aku menghadapi lagi satu dugaan.....uri aku sangkut......over bleeding...dlm kegembiraan aku terima berita mcm ni lak.....teruk aku kene godek.....lastnya aku terpaksa kene tolak msk OT...sbb uri dh terlepas terlalu dalam....bukan cebisan tapi seketul uri......kklu terlambat mungkin aku xkan dapat melihat dunia ni.....
alhamdullillah....pkl 1.30pm aku kuar dr OT.....kepala weng2 lg....aku ddk under observation smpi pkl 4.....esknya aku teerkejut lg.....aku xleh pass urine secara normal....n skrg ni aku bergantung pd urine tube bag....esk tgk le mcm mane...aku cuma inginkn yg tbaik.......aku nk kembali normal.....

4 comments :

Chor Ayu said...

uiks, seram lak ayu rasa,,ayu dulu pun induce..mmg bangat sakitnye..adess... aiseh, mula terasa keseraman cm tak penah beranak nih..

Rizziela said...

Semoga eyna kembali sihat....

Alhamdullilah boleh bersalin normal...

Insyallah...semuanya pasti akan selamat & eyna pasti gembira dengan kehadiran puteri comel yg kedua ini

Ain said...

kak, ain yg bc ni pun seram kak.. semoga akak cepat sembuh yer..

SHIMA said...

seram bila ingatkan balik...apapon,tahniah

:: Track je ::