Monday, August 10, 2009

:: H1N1 ::

aku dengar berita pagi td.....9 lagi kematian akibat H1N1...aku makin takut sbb sekarang ni benda2 mcm ni xblh nak jangka......aku baru je baik dari demam dan batuk....anak aku lak skrg demam dan selsema plus batuk...tp mcm ade unsur2 nak sihat....xpe nti aku akan call babysitter die tanya condition die mcm mane.....risau gak aku ni kan.....

jumaat lepas aku MC sbb demam panas tanpa aku sedar....bangun pagi kepala berat and batuk.....aku xsedap hati sbb mlm tu dgr berita kata.....ibu mengandung adalah berisiko tinggi......so aku amik langkah berjaga2...doc sahkan aku demam....dan alhamdullillah lung aku clear......mmg xlarat bangun.....aku tdo sepanjang hari......makan ape sume xboleh....aku harapkan fries ngn porridge je la.......
mlmnya aku terus demam anak aku lak dah ade unsur2 demam.....panas badan dan ade sikit batuk......huh aku dh riso.....esknya bwk g klinik kene pakai mask....sbb die batuk dan selsema...bwk g an-nur alhamdullillah doc kate lung is very clear so jgn takut sgt psl H1N1.....aku seharusnya takut sbb aku xnak benda buruk jd kat keluarga aku....aku syg permata hati aku tu.....
aku tau anak aku blh sihat cepat tp ade unsur2 anasir yg membuatkan anak aku menjadi semakin tidak sihat dan tidak cergas....uurrggghhhhh....geramnya aku...tolong la aku tersangat faham anak aku.....mlm smlm lepas je dr tempat kurungan tu...alhamdullillah anak aku sihat mcm biase....byk mulut dan byk berbicara..........tolong le bukak mata....aku lebih mengenali anak aku......bagi aku ruang untuk aku buktikan aku mmg tersangat tahu siapa tu Nur Alisya Sufiya...aku yg kandungkan die....aku yg lahirkan die....aku tau setiap pangai die....baik buruknya....jgn memandai nak mengajar aku.....sbb aku lebih tau.....okeyyyyyyyyy....

moga anak aku sihat dan sembuh seperti biasa.....jangan le belarutan dengan penyakit menular yang amat bahaya dan dasyat ni.....aku rasa mcm ni balasan Allah pada manusia dimuka bumi ni yg xtau nak hargai kurniaan Allah.....so diturunkan bencana yg agak dasyat ni......aku attached kan sekali email yg baru aku terima psl pengalaman slh seorang pesakit H1N1 ni....sedih dan menakutkan.......so mari kite berdoa untuk kite...untuk anak2 kite, untuk seluruh ahli keluarga kite dan semua umat manusia....moga Allah jauhkan kite dari penyakit ni dan moga Allah buangkan jauh2 gejala penyakit ini dari muka bumi......AMIN....


Salam Jumaat semoga kita semua dapat berdoa semoga Allah selamatkan kita dan keluarga dan Negara kita dari Wabak H1N1 ,kita bimbang jika keadaan tak terkawal banyak yang nanti akan mati ;Nauzzubillah . Semoga pengalaman saudara kita dibawah ini dapat memberikan kita lebih kesedaran dan panduan.
Salam


High risk infection to person yg smoking, has asthma & others penyakit, children, pregnant woman

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...

Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.

Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen.

Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air Yasin...

Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.

Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...Thanks to Allah

1 comment :

Chor Ayu said...

eyna..ayu dh tuko link tau..
http://tinta-ayu.blogspot.com..
hehee
..

:: Track je ::