Thursday, July 23, 2009

..:: sYurGa Di KaKi MenTua, NerAka di HatI...............::..

hurm aku baru baca artikel ni smlm dlm mingguan wanita.....nice topic...SYURGA DIKAKI MENTUA....NERAKA DIE HATI?....MENANTU la wei....hahahahaha....bagi aku artikel ni mmg relevent dan rase mcm mmg ade fakta dlmnya....

briefly psl artikel ni....dlm ni ada nyatakan psl sejak kebelakangan ni hubungan menantu dan mentua selalu dingin.....menantu skrg bukan mcm menantu dulu.....dan selagi tidak terjadi sampai terputus hubungan silaturahim ianya masih dianggap sebagai konflik-konflik lumrah hidup.....dan kene lalui dengan tabah dan sabar....jgn asyik merungut benda2 yg remeh...hurm....kdg2 benda yg remeh ni leh jadi duri dlm daging...membesar dan tiba masanya akan meletup....xke benda mcm ni akan menjurus pd hubungan yang lebih dingin....

dlm ni tulis gak menantu skrg esp pompuan xblh dikongkong....hurm....klu blh diaorg nk handle sendiri rumahtangga...actually bukan xnak mintak bantuan...xnak menyusahkan...selagi terdaya xslh kite usahakan.....dan Islam telah meletakkan 'kuasa mengurus rumahtangga' ditangan isteri bukan ibu atau ibu mertua....so jelas kan.....menantu kini ikut syariat islam......wanita skrg lebih berani dan tabah...so bg le peluang pd kami jalankan tanggungjawab dengan baik......

Sabda Rasullullah S.A.W yang bermaksud : " Seorang isteri adalah pemimpin di rumah suaminya dan akan diminta pertanggungjawaban atas kepimpinannya.: (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)...jelas bukan.....tp dengan ni menantu xblh le buat sesuka hati hinggan memutuskan silaturahim......

so ape pendapat korang....aku tulis ni bukan sbb ape....skrg ni selalu sgt aku dgr rungutan dan baca dlm magazine masalah menantu ngn mentua.....hurm....mentua ibarat ibu kite sendiri...aku setuju dengan itu.....tp bg aku.....mmg ibu mentua baik...tp tetap xblh nak menggantikan tempat ibu yg telah mengandungkan aku........baik ke jahat.......ibu kandung tetap yang terbaik.....

skrg ni kdg2 jd smpi menakotkan....ibu mentua semakin byk cuba menguasai rumahtangga....sbb ape aku sendiri xpasti...pttnye mereka faham.....cara menguruskan rumahtangga kini xkan blh sama dengan zaman diaorg dulu...zaman berubah....kami sbg isteri dan ibu tau tanggungjawab kami...dan selagi termampu mmg kami akan lakukan yg terbaik...sumenya mmg inginkan terbaik...utk suami dan anak2...klu x kenapa wanita amik keputusan utk berkahwin....korban sumenye...sedangkan kite tau...bile dh berstatus isteri....tanggungjawab jd terlalu besar dan xkurang gak dugaan yg dtg.....so jgn pertikaikan keupayaan menantu zaman skrg ni.....kami lebih tabah dan cekal.....kami berhak mendidik anak2 kami dan tau apa yg terbaik utk anak2....dulu masa aku blm mengandung dan melahirkan...aku xfaham...xpenah ade perasaan ni....skrg baru aku faham....bile anak menyanyi dan cuba bercakap....org sume xfaham....ntah kenapa aku faham....aku blh selami hati die....kuat sungguh naluri seorang ibu....so mmg benar dlm hadis Rasullullah S.A.W tu.....hanya ibu yg berhak dipertanggungjawabkan untuk mendidik anak...sbb hanya die tau mana yg terbaik utk anak2 die....

aku tulis ni bukan sbb protes ke ape....just luahkan pendapat berserta fakta2 yg ade dlm artikel ni....klu korang nak tau lbh leh le beli magazine ni....hahahahahaha....aku xde masalah ngn mentua aku.....jgn slh sangka lak....slh silap ckit tu biasa la...manusia biasa....sume ade melakukan kesilapan....aku sendiri bukan baik......aku sendiri akui.....tp aku cuba memberi yg terbaik untuk keluarga aku.....aku dah korban segala-galanya untuk keluarga aku...untuk suami dan anak yg aku cintai sepenuh hati.....so please give me some space...untuk membuktikan aku blh berjaya dalam membantu suami aku mengemudi rumahtangga ni.....memimpin anak aku menjadi manusia yg berguna dan menjadi muslim yg sejati.....aku hargai segala nasihat....aku hargai segala tunjuk ajar....tp aku byk belajar sblm ni dr pengalaman...dari aku belum kawen...dr kakak2 ipar aku.....aku bahagia skrg tgk hubungan mak dan menantunya.....bahagia...xnmpk mcm menantu dan mentua...mak aku untung dpt menantu mcm kakak2 ipar aku.....or adakah mereka beruntung dpt mak aku sbg mentua mereka...aku xde jawapan untuk tu....aku nak jd mcm diaorg....so doa2kan la ye......aku cuba...masih mencuba.....klu diberi aku peluang...aku akan bg yg terbaik dari apa yg aku buat skrg ni...........

6 comments :

Anonymous said...

yes..u right...sokong2.....

Ain said...

yup..
ain sokong sangat2...
bgla kita ruang n masa untuk membentuk family sendiri...

eyna said...

yup...setuju......post ni bukan untuk menunjukkan rase protes...cume mintak ruang....kami juga mampu....kecil2 cili api.....(kecik ke).....wakakakakakak

Rizziela said...

syukur dpt mertua yg memahami & x pernah masuk campur dlm urusan rumahtanggaku...
kata2 nasihat tu tetap ada...lumrah sebagai ibu berpesan kepada anak....

kita pun nak rasa mcm mana nak handle family kita..so jangan ada orang lain yg x faham situasi ni kan

CIK CT said...

eyna..ct ni ek ok..

eyna said...

ye cik CT......anonymous tu CT ke?

jgn la pembaca salah anggap lak ek.....bukan ade masalah...mentua eyna sgt baik....kami xde masalah...just buat ulasan psl issue ni since dh dipublishkan kat dlm magazine ni....

just suarakan hak kite....skrg ni mcm trend kan....luahan perasaan menantu....kurang mendapat perhatian....so lepas ni hrpnye ade le pengertian dr mentua....xslh memberi peluang....yg nyata kami bukan bodoh untuk membinasakan keluarga sendiri....

:: Track je ::